Министерство на транспорта приключи преработката на четирите обществени поръчки за

...
Министерство на транспорта приключи преработката на четирите обществени поръчки за
Коментари Харесай

Новите влакове без ремонтна база

Министерство на превоза завърши преработката на четирите публични поръчки за закупуване на нови влакове, оповестиха от ведомството. Готовите документи са изпратени в Агенцията за публични поръчки и в дирекция " Национален фонд " към Министерство на финансите за наложителната процедура по прелиминарен надзор.
Освен доставката на преносимия състав, изпълнителят има ангажимент да обезпечи и неговата поддръжка за 15-годишен интервал. Но е отстранено изискването за създаване на ремонтна база за поддръжка на влаковете, излиза наяве от формалното известие. Изискването за създаване на ремонтна база беше заложено в тръжните процедури, които бяха спрени от новия министър на превоза Георги Гвоздейков.
Новите влакове, които БДЖ ще купуват, ще би трябвало да са в оперативна подготвеност през 94 или 96% от времето на тримесечие според от типа и броя им. Това значи, че може да са в ремонт единствено за 4-5 дни на всеки три месеца, през останалото време би трябвало да са в придвижване. Това е едно от условията в новите публични поръчки, които ще бъдат оповестени в най-скоро време.
Договорите за нови влакове ще бъдат подписани до края на 2023 година, а срокът за изработването и доставката им е 33 месеца от подписването, планува министерството на превоза.
Четирите процедури за доставка на 7 двуетажни и 25 междуградски влака, 20 мотриси и 18 маневрени локомотива за над 2,8 милиарда лева без Данък добавена стойност бяха прекъснати от министър Георги Гвоздейков. След това комисии са ревизирали изискванията по тях. Направените промени щели да доведат до спестовност на пари поради премахването на спомагателни действия. Разширени са и критериите за допустимост на участниците, с цел да се даде опция за присъединяване на по-широк кръг производители и за по-голяма конкуренция сред тях.
В момента документите са изпратени в Агенцията за публични поръчки и в Министерството на финансите за наложителната процедура по прелиминарен надзор. Предвиденият период за подаване на оферти е 60 дни от оповестяването на публичните поръчки. След приключването му, по предписание на министър Гвоздейков, е основана организация за оценяване, класиране, избор на реализатори и подписване на контракти до края на 2023 г. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР