Министерство на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане новия проект

...
Министерство на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане новия проект
Коментари Харесай

МП официално стартира общественото обсъждане на ЗСВ, първият дебат е утре

Министерство на правораздаването разгласява през днешния ден за публично разискване новия план на Закон за правосъдната власт (ЗСВ), с което започва формалната процедура преди внасянето му за разискване в Министерски съвет. Срокът за даване на отзиви, мнения, рекомендации и други е 20 дни.

Утре министерството и Българският институт за правни начинания (БИПИ) провеждат спор по новия Закон за съдебната власт, в центъра на разискването ще са главните предлагани структурни и функционални промени в правосъдната власт. Поканени за присъединяване са представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, на гражданския бранш, академичната общественост и медиите. Събитието ще се организира на 26 март (вторник) 2024 година от 11:00 ч. в Гранд-хотел „ София “.

В продължение на конституционните промени, които вкарват основни промени в ръководството и действието на правосъдната власт, новият Закон за правосъдната власт има значимо значение освен за органите на правосъдната власт и магистратите, само че и за цялото общество.

Акцентите на общественото разискване на следващия ден ще са предлаганите структурни промени, включващи основаването на Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет, мястото на прокуратурата по отношение на съда и други Специално внимание се отделя и на функционалните промени – кадровата политика и контролната активност в правосъдната власт, както и функционалностите на прокуратурата в наказателния развой. 

Основните положения в новия организационен закон на правосъдната власт са усилване ролята и самоуправлението на съда, въвеждане на условие за партийна индиферентност за членовете на висшите органи на правосъдната власт, понижаване на пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура, регламентиране на ясни и транспарантни процедури за състезания, кариерно развиване и командироване на магистратите.

В новия Закон за съдебната власт се извършват съответни рекомендации от мненията на Венецианската комисия и от Доклада за господство на правото на Европейска комисия, оповестиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР