Министерство на отбраната на Русия също потвърди атаката: “През нощта

...
Министерство на отбраната на Русия също потвърди атаката: “През нощта
Коментари Харесай

Кремъл ”вдига ръце” от украинските дронове frognews.bg

Министерство на защитата на Русия също удостовери офанзивата: “През нощта над Московска област беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична офанзива с дронове. Противовъздушна отбрана унищожи два БПЛА. В резултат на осуетената терористична офанзива няма жертви и вреди. ”

 

Телеграм каналите разгласяват видеоклипове от момента, в който дронът се е взривил.

Атаките на дронове-камикадзе против Москва станаха постоянни, а опцията да се нанася удар ден след ден в едно и също здание сподели, че макар пропагандата, съветската столица не разполага с надеждни сили за противовъздушна защита, написа Insider. Как обаче украинските дронове съумяват да долетят до Москва, каква може да е задачата им и какво може да се предприеме, с цел да се отбрани града?

Да се вънем малко обратно. За първи път безпилотни летателни апарати стигнаха до Москва на 3 май. Тогава два дрона се взривиха над купола на Сенатския замък - формалната резиденция на президента на Русия. На 30 май стана първата масирана офанзива. По разнообразни данни в нея са взели участие сред 8 и 30 апарата. По-голямата част бяха прихванати от силите за Противовъздушна отбрана, друга се врязоха в дървета или се оплетоха в електрически кабели, само че няколко дрона попаднаха в жилищни здания, напомня " Сега ".

 

На 4 юли до Москва стигнаха 5 дрона. Министерството на защитата разгласи, че четири са били свалени от Противовъздушна отбрана на територията на Нова Москва, а един е отстранен със средствата за радиоелектронна битка в Одинцовския регион на Московска област.

От 24 юли насам офанзивите получиха систематичен темперамент. За малко повече от седмица има най-малко 5 образно доказани случая с дронове. Един от тях повреди покрива на комплекса от здания на МО на " Комсомолски проспект ", където се намира и щаб-квартирата на свързаната с съветското разузнаване хакерска група Fancy Bear.

Два пъти за три дни (30 юли и 1 август) дронове поразяваха една от кулите на комплекса " Москва Сити ", където са ситуирани и официте на няколко съветски министерства и ведомства - министерството на икономическото развиване, министерството на търговията, министерството на цифровизацията, Федералната организация по въпросите на националностите, Росакредитация и Росстандарт.

 

Къде са били изпратени украинските дронове. В Москва и Подмосковието са ситуирани голям брой военни обекти /например щабът на Ракетните войски със стратегическо предопределение е в село Власиха в Одинцовския район/, както и разнообразни " центрове за взимане на решения ". Но надали е съществено да се разчита, че тъкмо те ще бъдат изумени, изключително като се има поради, че дроновете имат доста скромна взривна част.

 

Украинският боен специалист Леонид Дмитриев допуска, че украинското командване в действителност се пробва да порази законни военни цели /от войнски елементи до предприятия от военно-промишления комплекс/. " Средствата за поразяване, употребявани по дълбокия гръб на съперника, имат заложени напълно ясни координати на военни цели или обекти, обезпечаващи едни или други благоприятни условия на съперника при воденето на нападателната война против Украйна. Попътно се изследва и опцията на Противовъздушна отбрана по маршрута на придвижване ", споделя той.

 

Руските военни коментатори стартират версията, че Украйна желае да принуди Русия да изтегли средства за Противовъздушна отбрана и радиоелектронна битка от фронта за отбрана на Москва, или се пробва да дестабилизира ситуацията вътре в страната.

 

В публикация на главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и депутата от Радата, някогашния командващ десантно-щурмовите войски на ВСУ Михаил Забродски, оповестена през септември 2022 година, се споделя, че " физическата раздалеченост " обезпечава на Русия " безотговорност " и " нападателен жанр на водене на войната на заличаване ", затова би трябвало да се нанасят удари в дълбокия гръб на съперника.

 

Какви са украинските дронове? The New York Times твърди, че се употребяват най-малко три разнообразни вида безпилотни апарати, които са украинска разработка:: " Бобър ", UJ-22 и трети с незнайно име.

Най-вероятно при последните офанзиви са се употребявали " Бобър ", които имат аеродинамична форма на " патица ". Тези апарати са направени от съвсем незабележими за радарите материали и са снабдени с няколко системи за управление /спътникова и инерционна/. Не е изключено те да могат да се пускат освен от земята, само че и благодарение на катапулт. Смята се, че " Бобър " може да прелети 1000 км.

 

Като се има поради, че украинските дронове съумяха два пъти за три дни да попаднат в една и съща кула в " Москва Сити ", те в действителност имат надеждна и устойчива навигационна система. Или пък средствата за радиоелектронна битка на съветското министерство на защитата са настроени по този начин, че да пренасочват дроновете точно в кулите на " Москва Сити ".

 

Как съумяват да долетят до Москва? Има доста малко видеа с дронове в полет. А тези, които са налични, са снимани на финалната права на хипотетичния маршрут: в Москва или Подмосковието. Една от версиите е, че дроновете /или най-малко една част от тях/ се пускат не от територията на Украйна, а от Московска област или прилежащ район. Това би могло да изясни за какво те съумяха при започване на май да попаднат два пъти с невероятна акуратност в купола на президентската резиденция в центъра на столицата, където на процедура е открита безпилотна зона.

 

От друга страна, много крупният " Бобър " най-вероятно може да бъде пускан единствено от Украйна. Поне по този начин твърди ТАСС във връзка на една от офанзивите на 1 август. Ако се вземе за стартова точка място на границата на Черниговска и Брянска области, то по права до Москва има 450 км. Дори с отчитане на маневрите и ветровете не е чак толкоз комплицирано да се преодолее това разстояние.

 

Защо съветската Противовъздушна отбрана не смъква дроновете още по пътя? Накратко - тъй като Русия е прекомерно огромна страна. По-дългият отговор е по-сложен. Известно е, че даже Съюз на съветските социалистически републики при доста по-милитаризирана стопанска система и общество не успяваше да покрие огромна част от страната с Противовъздушна отбрана.

 

По данни на украинския Генщаб, за времето на пълномащабното навлизане са били унищожени към 460 съветски системи за Противовъздушна отбрана. OSINT-ресурсът Oryx верифицира със фотоси или видео загубата на над 160 такива системи, освен това множеството са комплекси със междинен или дребен радиус, които са предопределени тъкмо за противопоставяне на маломерни въздушни цели. За проблемите с недостига на системи за Противовъздушна отбрана в Русия приказва и оповестеното видео, в което боен се жалва, че е получил шест зенитни комплекса " Тункуска " в неизправно положение, освен това след капитален ремонт.

Отчитайки глобите и общото положение на съветския военно-промишлен комплекс, както и нуждата да се държат част от зенитните ракетни комплекси на фронта и в оперативния запас, такива загуби значат, че не е допустимо да се обезпечи компактно покритие против заканите на всички подстъпи към Москва.

 

Освен това дронът е комплицирана цел за комплексите за Противовъздушна отбрана, изключително в случай че е изработен от специфични материали. Той е мъчно видим за радарите и е още по-трудно да бъде улучен, без значение, че апаратите от вида на " Бобър " летят постепенно и на неголяма височина.

 

Да се готвят ли московчани за нови офанзиви? Да, и то доста по-чести. Леонид Дмитриев счита, че " с всеки минал ден от войната и с всяко последващо заличаване на комплекс за Противовъздушна отбрана въздушното пространство на Русия става все по-открито за дронове ". Така че те ще летят все по-често в небето над Москва, а и освен там.

 

Wall Street Journal написа, че последните офанзиви против Москва може да са подготовка за по-масирано нахлуване от няколко направления и на друга височина. Управлението за стратегически връзки на главнокомандващия ВСУ помести на 30 юли видео, в което се загатва, че се възнамерява такава офанзива за 24 август, когато се отбелязва денят на независимостта на Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР