Министерство на околната среда и водите не разреши на Перник

...
Министерство на околната среда и водите не разреши на Перник
Коментари Харесай

Екоминистерството отказа да облекчи водния режим на Перник

Министерство на околната среда и водите не позволи на Перник да премине на омекотен воден режим. Искането беше вместо 804 хиляди куб. м вода месечно, на Перник да бъдат позволени 1,2 милиона кубика. Това щеше да разреши популацията да има вода денем.

" Искането не беше задоволено. Писмото, в полза на истината, към момента не е стигнала до нас, не знам за какво първо е стигнала до общината. Но това, което прочетох в интернет е, че в региона не ни се позволява по-голямо водоползване, а дори в противен случай, когато пристигна водата от водопровода от София ще ни бъде понижено още водоподаването от язовира “,, сподели шефът на ВиК Борислав Иванов пред БНР.

Перничани реагираха остро. Надя Димова, която бе уредник на един от първите митинги в Перник съобщи: „ Перничани сме гневни, тъй като в условия на международна пандемия и зараза от грип вътре в града, най-малкото, което може държавното управление да спомага е съществуването на вода. На нас водата ни е жизненоважна за хигиена. Г-н министърът това нещо би трябвало да го знае. Водата ни е витално значима, не ни лишавайте от вода. Това най-малко може да помогнете. ”.

От своя страна Министерството на околната среда и водите заяви, че е планувало 1,2 млн. м3 вода за питейни потребности на Перник от средата на месец март.

В месечния график за потребление на водите от комплексните и значими язовири плануваното количество вода за питейно-битово водоподаване към „ ВиК Перник “ от бент. „ Студена “ е 0,804 млн. м3 вода за март.

Освен това с годишния график за потребление на водите от комплексните и значими язовири, считано от средата на март, са планувани да бъдат трансферирани води от деривациите на бент. „ Белмекен “, посредством бент. „ Бели Искър “ за спешно водоснабдяване на Перник, в размер до 400 000 м3. А за всеки идващ месец се усилва и ще бъде по 800 000 м3. Тези количества води са съобразени с взетото Решение на Министерски съвет от 18.01.2020 година за създаване на довеждащ тръбопровод от контейнер Мало Бучино-нов до Перник и осъществяване на до 300 л/сек посредством водопроводната мрежа на „ Софийска вода “ ЕАД.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР