Министерство на околната среда и водите и Фондация „Четири лапи

...
Министерство на околната среда и водите и Фондация „Четири лапи
Коментари Харесай

Върнаха в природата намерените край Доспат три мечета

Министерство на околната среда и водите и Фондация „ Четири лапи " върнаха в природата трите мечета, които бяха открити изоставени на 21.04.2018 г, в региона на язовир Доспат. През април предходната година мечетата бяха настанени в гръцкия център „ Арктурус ", който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. Целта бе да се обезпечат условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.
Към момента мечетата към този момент са годни за връщане в естествена среда, защото са достигнали нужните килограми.



Тяхното превозване беше осъществено със профилирани коли и с поддръжката на експерти от фондация „ Четири лапи ". Експерти от гръцка и българска страна взаимно дефинираха уместно за връщане място в Национален парк „ Централен Балкан ", което дава отговор изцяло на нужните характерности. Мястото попада в рамките на резерват, в който се реализира надзор от чиновници на Дирекция Национален парк „ Централен Балкан ". Растителността в тази околност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от типа кафява мечка и мястото е отдалечено от обитаеми места. Експертите от „ Централен Балкан " имат опит и разполагат с нужното съоръжение за работа с маркирани мечки.



Предприети са всички нужни дейности за повторната акомодация на мечетата. Доставени са и са заплатени от Министерство на околната среда и водите три броя нашийници за следене, като са обезпечени и характерни каишки, които са разтягат, с цел да не причинят пострадване на мечките при тяхното израстване. Чрез маркирането на животните се основава опция за тяхното следене на всеки час и за своевременна реакция при нужда. Предвиденият интервал за следене е 18 месеца.
Подобна акция са реализира за първи път у нас и има единични случаи на такива мероприятия на европейско равнище. Акцията беше осъществена взаимно от Министерство на околната среда и водите, Фондация „ Четири лапи " и център „ Арктурус, който има опит и добра успеваемост при сходни действия. Въпреки всички старания, няма цялостна гаранция за цялостното и сполучливото връщане на мечетата в природата, защото процесът на реадаптация е сложен и характерен за всеки обособен субект. Предвид бързите и съответни дейности на всички участници в акцията се надяваме мечетата сполучливо да се приспособяват и да се върнат към своя натурален метод на живот.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР