Министерство на образованието предлага следващата година държавата да гарантира кредити

...
Министерство на образованието предлага следващата година държавата да гарантира кредити
Коментари Харесай

Държавата гарантира и опрощава кредитите на студенти и докторанти, но при какви условия

Министерство на образованието предлага идната година страната да подсигурява заеми на студенти и докторанти до 40 млн. лв., излиза наяве от Проект на Решение на Министерския съвет за одобрение оптималния размер на новите държавни гаранции за 2024 година по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, качен за публично разискване.

Договорените заеми по реда на този закон са обезпечени от страната до тяхното цялостно погасяване. Основната цел на кредитирането на висшето обучение е обезпечаването на финансова поддръжка за студентите и докторантите, които не са в положение да покрият разноските си за образование във висшите учебни заведения, написа в претекстовете към плана министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Данните на ведомството демонстрират, че за интервала от 01.09.2010 година до 30.06.2023 година 22 188 студенти и докторанти са се възползвали от опцията да сключат заем по ЗКСД в общ размер на 160 810 953,03 лева

Средният размер на заемите за обсъждания интервал е 7 247,65 лв..

Държавата дава финансова поддръжка при кредитирането на студентите и докторантите, като погасява кредитното обвързване или част от него в случаите, планувани в този закон – при раждане/осиновяване на второ или последващо дете, при настъпване на гибел на кредитополучателя или при настъпване на трайна нетрудоспособност. В тези случаи страната погасява задължението на кредитополучателя към банките, а кредитополучателят или неговите наследници не дължат връщане на сумата, която страната е платила на банката. За интервала от 01.09.2010 година до 30.06.2023 година страната е погасила отговорностите на 46 умряли кредитополучатели, на 240 кредитополучатели, при които е настъпило събитието подредба на информацията: раждане на второ или последващо дете, и на 17 кредитополучатели заради настъпване на трайна нетрудоспособност, припомня министър Цоков.

Държавата погасява неизпълнената част от отговорностите на кредитополучателите по Закона за кредитиране на студенти и докторанти и при настъпване на предварителна дължимост на кредита в случаите, когато кредитополучателите не си погасяват отговорностите към банките. Броят на предварително изискуемите заеми от 01.09.2010 година до 30.06.2023 година е 1463.

Общият размер на платените от страната заеми – банален дълг и задействана гаранция за интервала от 01.09.2010 година до 30.06.2023 година, е 11 152 771,35 лева, от които 8 708 708.87 лева е задействаната гаранция и 2 444 062.48 лева е опростеният дълг.

Когато страната изплати отговорностите на кредитополучателите към банките, в нейна изгода поражда правото да получи от тях всичко, което е платила за тяхна сметка дружно със законната рента от момента на заплащането. Вземанията на страната против кредитополучателите са частни държавни вземания и се откриват и събират от Националната организация за приходите по реда на Закона за Националната организация за приходите (чл. 14, алинея 4 от Закона за кредитиране на студенти докторанти), демонстрират данните на министерство на образованието.

Според ведомството от 2015 година се следи годишно понижаване броят на подписаните заеми по ЗКСД, а от 2016 година има забележителен спад във връзка с осъществяването на контрактувания с банките размер на държавни гаранции. Това наложило общият размер на държавните гаранции по ЗКСД за 2021 година, 2022 година и 2023 да бъде сведен от до 50 млн. лева на до 40 млн. лева

С оглед на изложеното предлагаме с сегашния акт на Министерския съвет размерът на новите държавни гаранции за 2024 година да бъде същият като предходните две години – до 40,0 млн. лева Мотивите за оферти размер са: повишението на таксите за образование в държавните висши учебни заведения с оглед смяната в диференцираните нормативи по професионални направления; промененият размер на минималната работна заплата, който оказва непосредствено въздействие върху оптималния контрактуван размер на заемите за издръжка; междинният размер на заемите, който е в размер на 7 хиляди лева, както, и броят на евентуалните кредитополучатели, които могат да се възползват от програмата – 119 642 студенти и докторанти в държавните и частните висши учебни заведения в страната, предлага министър Галин Цоков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР