Министерство на образованието и науката вече предприема мерки за олекотяването

...
Министерство на образованието и науката вече предприема мерки за олекотяването
Коментари Харесай

МОН с мерки за ученическите раници

Министерство на образованието и науката към този момент подхваща ограничения за олекотяването на ученическите раници. За нас това не е акция, а целенасочена политика. Това сподели зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на ексклузивен брифинг. Зам.-министърът означи, че още от началото на образователната година се организират срещи с издателствата точно с такава цел. "Предвиждаме от една страна да се вкара опция за делене на учебниците, когато това е належащо - когато учебникът е с огромен размер работа. От друга страна Национална стратегия за увеличение на шкафчетата, в които да се оставят учебниците, помагалата, екипите по физическо, тъй че да не се носят всеки ден ", съобщи Таня Михайлова.

Тя обърна внимание, че когато се приказва за тежестта на раниците, би трябвало да се означи, че в тях няма единствено учебници, а и тетрадки, спомагателни пособия и всичко, което един възпитаник носи в учебно заведение. Михайлова добави, че се плануват диалози с учителите, тъй като по думите ѝ има безпределно положителни образци за учители, които работят в час с учениците без учебник, а у дома децата употребяват учебника за самоподготовка и го носят в клас единствено при нужда. Според нея различен значим проблем е да не се усилва броят на помагалата, когато не са наложителни. По думите ѝ доста значимо е съдействието от страна на родителите, тъй като ученическата раница в по-малките класове се приготвя точно с тяхна помощ. Михайлова изясни, че резултат от ограниченията за олекотяване на ученическите раници може да има още при започване на втория образователен период. Тя призна, че този въпросът с тежестта на раниците не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. „ Спомням си от 2010 година за акцията „ Училище без тежест “. Пак ви споделям – не желая да е акция, а целенасочена политика на всички хора, ангажирани в МОН ", разяснява тя и посочи, че обмислят и вид за избор на хартия. По думите ѝ главният проблем се получава в 5. клас, тъй като тогава учениците към този момент могат сами да вървят на учебно заведение и сами носят раниците си и когато и предметите стават повече. Според нея обезпечаването на шкафчета, в които учениците да държат учебниците си е въпрос на виждане и благоприятни условия на обособените учебни заведения. "Има учебни заведения, които към този момент имат шкафчета ", разяснява тя.

По думите ѝ тези, които досега нямат такива, сигурно ще се включат в Националната стратегия за увеличение на шкафчетата. Михайлова съобщи още, че ще помолят учителите да не натоварват с спомагателни сборници, които не са нужни. Според нея не е проблем толкоз в утвърдените учебници, тъй като от тази година има и утвърдени електронни издания. По-рано в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин се организира митинг на майки под мотото „ На непознат тил и 10 училищен раници са малко “, ориентиран против тежките училищен чанти, които децата от четвърти до седми клас са принудени да носят ежедневно, оповестява организация „ Фокус “.

Инициативата е продължение на писмото, което петокласничката Теодора Божкова изпрати до Държавната организация за протекция на детето доскоро повече от месец. В него ученичката подаде сигнал, че раницата й е по-тежка от предложените от Министерство на образованието и науката 10-15% от тежестта на детето. Организаторите на събитието провокираха възрастните да тичат няколко минути с тежките раници на децата си, с цел да привлекат вниманието на просветителното министерство и останалите виновни към казуса институции.

В проявата в София се включи и омбудсманът Мая Манолова, която постави на гърба си ученическа раница, тежаща малко над 6 кг - толкоз, колкото всекидневно носи един шестокласник всеки ден. Манолова пробяга с нея няколко десетки метра в столичния Южния парк. Мая Манолова насочи предизвикателство към просветителния министър Красимир Вълчев и останалите виновни институции да прекарат един ден с шестокласник - от сутринта до вечерта. “Мисля, че по-късно ще има повече и по-бързи ограничения. Просто би трябвало на някого да му пука и да се ангажира, че ще вземе ограничения. Решенията са най-различни - електронни учебници, шкафчета в учебно заведение, по-леки учебници и образователни помагала”, добави Манолова. Инициаторите на митинга оферират още да се вкара стандарт за тежестта на ученическата раница, привързан с % от тежестта на детето, интерактивни дъски, вместо наложителното носене на учебник в клас, понижаване на броя образователните пособия, както и размера и тежестта на учебниците. Също по този начин най-много 6 образователни часа и часови блокове по един предмет. Те чакат от МОН да бъдат потърсени, тъй че в действителност казусът да откри своето най-адекватно решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР