Министерство на финансите пласира успешно още 300 млн. лв. дълг

...
Коментари Харесай

България успешно пласира 300 млн. лв. ДЦК след проваления аукцион преди две седмици

Министерство на финансите пласира сполучливо още 300 млн. лева дълг на вътрешния пазар, с което набраната сума от началото на годината доближи 800 млн. лева На аукциона в понеделник петгодишните бумаги са пласирани при негативна рентабилност -0.1%, което е леко утежняване на изискванията по отношение на февруари, когато 200 млн. лева от същата емисия бяха продадени при -0.17%.

Покачването на търсената рентабилност от вложителите беше причина преди две седмици финансовото министерство да отхвърли поръчките за десетгодишни облигации. Това не е изолирана наклонност за България, като на всички места терзанията, че при възобновяване от рецесията може да се надигне инфлация, се отразяват аналогично на дълговите пазари. Сега при петгодишните бумаги решението очевидно е било, че утежняването на изискванията не е толкоз създание, а и към момента негативната рентабилност значи, че страната като извънредно ще би трябвало да върне по-малко пари, в сравнение с е заела. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е 54 базисни точки, което е в границите на нормалните равнища.
Намаляващо търсене
И този аукцион посочва леко охлаждащ се интерес от вложителите. Поръчките са били общо за 458.5 млн. лева, което надвишава препоръчаните 300 млн. лева 1.53 пъти. През февруари, когато бяха препоръчани 200 млн. лева от същата емисия облигации, коефициентът на покритие доближи 2.1.

Голямата част от търсенето е било от банките, които са записали 89.3% от продадените ДЦК. Пенсионните фондове са купили 6.7%, а застрахователите - 0.7%, като останалите 3.3% са добити от други вложители.
Изтъняващ запас
Отхвърлянето на предходния аукцион финансовото министерство обоснова с търсенето на финансиране при оптимална цена, " отчитайки положението на фиска и наличния фискален запас ". При непрекъснато растящите непредвидени разноски, в това число и към прелюдия нов локдаун, обаче бюджетът има сериозна възможност да се окаже под напън.

По последни данни към края на предходната седмица парите на държавното управление на депозит в Българска народна банка са 7.7 милиарда лева, а отвън това фискалният запас всекидневно включва и няколкостотин милиона лв. в комерсиалните банки. Голяма част от тази сума обаче са целеви средства, които по закон могат да се употребяват единствено по предопределение - например близо половината на Сребърния фонд е очакван за поддръжка на пенсионната система. Но отвън това има още и Националният фонд (където се концентрират средствата по оперативни стратегии, включително и Фонда на фондовете), двата национални нуклеарни фонда (за изваждане на мощности от приложимост и за неутрализиране на отпадъци), както и фонд " Сигурност на енергийната система " и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР