Министерствата на туризма и здравеопазването разработват специален здравен протокол как

Министерствата на туризма и здравеопазването разработват специален здравен протокол как ...

Разработват здравен протокол за действие при заразен с COVID-19 турист


Министерствата на туризма и здравеопазването разработват специален здравен протокол как да се действа при заболял от COVID-19 турист в България, а също ако бъде заразен тук или е контактувал с болни от COVID-19. Обсъждат се и допълнителни мерки за възстановяване на туристическия бизнес. Това стана ясно на проведеното днес в Сливен изнесено заседание на Националния съвет по туризъм.

Все още туристите по Черноморието са малко. В най-големия черноморски курорт "Слънчев бряг" са отворени около 40% от хотелите, при заетост не повече от 15 на сто от капацитета им. Затова туристическият бранш настоява след Румъния и Чехия ограниченията да отпаднат и за туристите от Украйна.

Това е изключително важно за бранша и нещата са много сериозни. 60% от хотелите работят с украински пазар, 60 % от туроператорите работят, 40% от туристите в общините нашите черноморските са туристи от Украйна и това е спешно, казва Иван Кирязов, туроператор.

Туроператорите са готови и на протестни действия, ако това не бъде направено. В началото на юли обаче се очаква в България да пристигне делегация водена от председателя на държавната агенция по туризма на Украйна и ще бъдат обсъдени мерките.

Работи се много активно на пазар Германия, пазар Полша, ...на съседните балкански държани, но отварянето е нещо много рисково. Трябва много внимателно да се премерва, да се изчислява, каза доц. д-р Стела Балтова, министър на туризма.

Националният съвет по туризъм обсъди подпомагането на туристическия бранш и осигуряване на безопасна среда за туристите. Продължават да действат мерките 60 на 40, подпомагане на туроператорите, на чартърните полети, както и осигуряване на заетост, чрез националната програма за възстановяване „Отново заедно“.

Предприехме и други мерки, вкл. и такива свързани с кредитирането на предприятията, на туристическите и не само туристическите предприятия, допълни министърът на туризма.

В понеделник във Варна пристигат 180 представители на големи туристически компании и туроператори на германския пазар. А България е одобрена за заместник-председател на комисията за Европа към Световната организация по туризъм до 2023 г.

Източник: bnt.bg