Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят

...
Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят
Коментари Харесай

Две министерства търсят средства за високите сметки за ток в студентските общежития

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят спомагателни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна. Дали ще има такава опция, ще стане ясно след диалози с Министерството на финансите. Около това решение се сплотиха на среща през днешния ден министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на Националното посланичество на студентските препоръки.

Сега висшите учебни заведения могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката (МЕ) отпуска за небитови консуматори. Тя е в размер на 130 лева за мегаватчас за декември 2021 година и до 75% от повишената цена над базовата, само че не повече от 250 лева, за януари 2022 година Тази помощ ще бъде изплатена вкупом през февруари т.г. и ще понижи сметките за декември 2021 година и януари 2022 година С търсените от МОН и МЕ спомагателни средства сметките за ток на студентите биха се доближили оптимално до тези на семействата.

Ако бъдат открити още пари за обезщетения, те ще се провиснал с разпореждане на Министерския съвет. Средствата ще могат да се употребяват целево само за сметките за ток. Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за погашение да е същият като при помощта за ВиК сдруженията. Университетите ще получават финансиране на два стадия , като при първия би трябвало се компенсират сметките за декември 2021 година и за януари 2022 година, а при втория – за идващите два месеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР