Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София

...
Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София
Коментари Харесай

България кандидат за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за хазаин на Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ). Тя бе подадена през днешния ден според одобрените в Европейския съюз стандарти.

„ Това решение отразява уговорката на България към общите европейски полезности и основополагащи правила, както и волята на нашата страна да продължи да способства градивно за одобряването на задачите на европейските политики, в това число в региона на публичното здраве”, се показва в публично писмо на министър-председателя Бойко Борисов до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В писмото се акцентират преимуществата на българската столица като локация за ЕАЛ и се показва очакване кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена позитивно.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши обзор на импортираните кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ би трябвало да бъде взето през ноември.

Централата на ЕАЛ сега е в Лондон. Тя следва да бъде преместена в следствие от процедурата по излизане на Обединеното кралство от Съюза.

България има положителни стопански и обществени вероятности, устойчиво икономическо развиване, бързо разрастващ се пазар на труда и мощно проевропейски публични настройки, се акцентира в претекстовете на кандидатурата ни. Те съдържат и преимуществата на страната ни по шестте критерия, по които Европейската комисия ще вземе решение за преместването. Специално място в аргументацията се отделя на бранша на осведомителни технологии, който нараства приблизително със 7,3 % годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в София Тех Парк, който е стратегически план за българската страна и Европейския съюз.

„ България има одобрени обичаи и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския бранш, както и в региона на здравното обучение. Твърдият ангажимент на България да предизвиква проучванията и нововъведенията в тези области съставлява още един стабилен мотив за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и изискванията за живот ще обезпечат безпрепятствена и ефикасна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, показва в писмото си министър председателят Борисов.

Той показва убеждението си, че идното решение за релокация на основаните в Лондон организации би трябвало да регистрира заключенията на Европейския съвет от 2003 година и 2008 година, ясно формулиращи целта, който би трябвало да бъде даван на постигането на географски баланс при разпределянето на организациите на Европейски Съюз. „ Вярвам, че зачитането на този ангажимент ще укрепи справедливостта на процеса на взимане на решение и неговия резултат. В допълнение, това решение ще ускори позитивния облик на Европейски Съюз като Съюз на справедливостта, солидарността и уговорката към същинската кохезия”, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Понастоящем постройката на бъдещата централа на ЕАЛ е на стадий обмисляне. Тя ще бъде изцяло функционална към датата на пренасяне на организацията, само че не по-късно от първи януари 2019 година Цялостната застроена повърхност на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра.

Бъдещата централа на ЕАЛ е на по-малко от 10 минути от летище София. То обслужва 83 интернационалните дестинации и е в положение да покрие пътническите условия на европейските специалисти, които ще вземат участие в научните комитети на ЕАЛ и в 34-те работни органи на консултативните групи.

Столицата разполага с 12 000 хотелски стаи от разнообразни категории, 5000 от които се намират на по-малко от 4 км от местоположението на организацията.

Децата на 890-те чиновници на ЕАЛ ще имат право на безвъзмезден достъп до учебно обучение в държавните и общински учебни заведения. Освен това София разполага с мрежа от интернационалните учебни заведения с одобрени отлични стандарти, както и с 22 университета.

Що се отнася до пазара на труда, обществената сигурност и медицинските грижи България предлага достъп до превантивно опазване на здравето и промоционални стратегии за чиновниците на ЕАЛ, техните деца и съпрузи в добре развитата мрежа от 59 здрави заведения за интензивно лекуване в София.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР