Министерският съвет възложи със свое решение на министъра на енергетиката

...
Министерският съвет възложи със свое решение на министъра на енергетиката
Коментари Харесай

Кабинетът реши да се диверсифицират доставките на ядрено гориво

Министерският съвет разпореди със свое решение на министъра на енергетиката да извърши нужните дейности за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво.

В решението се припомня, че в Стратегията за устойчива енергийно развиване на България до 2030 година, с небосвод до 2050 година, е планувана политика по диверсификация на доставките на нуклеарни материали и услуги. Тя включва диверсификация при пазаруването на естествен уран, неговата преработка и обогатяване, диверсификация на производителите на свежо нуклеарно гориво (горивни касети); поддържане на задоволителен запас от гориво на площадките на АЕЦ " Козлодуй " и подписване на дълготрайни контракти за доставка на свежо нуклеарно гориво.

В осъществяване на тази европейска политика и за понижаване зависимостта на българската енергетика от един снабдител или от снабдители - директно или непряко свързани с политически решения на Руската федерация, би трябвало да се търсят благоприятни условия за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за " АЕЦ " Козлодуй ", написа още в решението на кабинета.Процесът по диверсификация на горивото се следи от Евратом и дава избрани права на Агенцията, която се явява страна за автограф по всички съглашения за доставка на нуклеарно гориво. При неосъществяване на европейските условия за диверсификация има риск от наказания за българската страна, се споделя в решението на министрите.

" Сам по себе си, процесът по диверсификация е наложителен предвид на това, че доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " (стратегически обект по смисъла на Закона за енергетиката) са изискване за реализиране на задачите на националната сигурност ", се показва в известието за решението.

Пред " Дневник " вицепремиерът Асен Василев неотдавна разгласи, че при изработен обзор е открито, че България има ресурс от свежо нуклеарно гориво до 2024 година Като към този момент се водят диалози за различни снабдители.

С друго свое решение Министерският съвет утвърди целева вноска от страна на Българския енергиен холдинг към фонда " Сигурност на електроенергийната система " в размер на 456 010 939 лв.. Парите ще бъдат употребявани за отплата на бизнеса поради скъпия ток. Решението се базира на текст от Закона за енергетиката, в който се споделя, че с цел да се заплащат тези обезщетения, е планувано напълно държавните енергийни сдружения да внасят целеви вноски във фонда. Размерът на вноските се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при отчитане на цялостната себестойност на създадената електрическа сила, нужните средства за осъществяване на вложения и поправки без Данък добавена стойност, гарантиращи дълготрайната употреба на индустриалните мощности и осигуряващи стопански обоснована норма на възвръщаемост на капитала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР