Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията

...
Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията
Коментари Харесай

Правителството възобнови търсенето на инвеститор за АЕЦ Белене

Министерският съвет разпореди на министъра на енергетиката да възобнови дейностите по търсене на благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене ".
Изграждането би трябвало да е взаимно със стратегически вложител на пазарен принцип. Да няма наложително изкупуване на сила. Няма да има и преференциални цени за нея.
Действията са предоставени на енергийния министър. Той има период до края на октомври да създаде процедура за избор на стратегически вложител.
Очаква се енергийният министър да провежда, координира и управлява провеждането на договаряния с евентуални вложители и производители на съоръжение, се показва в известието на държавния пресцентър.
Днешният акт на държавното управление е направен по отношение на взетото на 07.06.2018 година от Народното събрание на Република България решение за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене " взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ „ Белене “ в настрана планово сдружение, допълват от пресцентъра.
Припомняме, че при започване на месеца вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че е оптимист за реализирането на плана за АЕЦ " Белене ", тъй като четвърта частна компания е декларирала интерес към строителството на централата. Досега е известно за интерес от Китайската държавна нуклеарна корпорация, френската " Арева " и съветската " Росатом ". Дончев не заяви коя е четвъртата компания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР