Министерският съвет трябва да предприеме всички необходими мерки, които да

...
Министерският съвет трябва да предприеме всички необходими мерки, които да
Коментари Харесай

До април 2024г. се очаква първа доставка на алтернативен тип ядрено гориво

Министерският съвет би трябвало да предприеме всички нужни ограничения, които да обезпечат активността на Агенцията за нуклеарно контролиране, с цел да лицензира и зареди до 2024г. неруско нуклеарно гориво. За възлагането гласоподаваха 156 депутати " за ". Само от Българска социалистическа партия и " Възраждане " гласоподаваха " срещу ".

 

Вносителите от ГЕРБ-СДС се аргументираха, че в нестабилната обстановка поради войната в Украйна българското държавно управление би трябвало в незабавен порядък да подсигурява своята енергийна и национална сигурност, като се обезпечи опция на съветския вид нуклеарно гориво за атомната централа АЕЦ " Козлодуй ", оповестява БНР.

 

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи поддържа диверсификацията, която по думите му ще подсигурява и доставки, и конкурентни цени, и очерта рисковете: " Ако не се случи диверсификацията, ще закъснеем с десетина години и през това време ще чакаме горивото да бъде доставено единствено от един снабдител ".

 

От Българска социалистическа партия желаеха планът да бъде отдръпнат, като видяха интервенция в работата на Агенцията за нуклеарно контролиране, а съгласно " Възраждане " е налице подтикване към един снабдител, а точно към нуклеарното гориво на американската компания " Уестингхаус ".

Депутатът от " Български напредък " Георги Самандов от своя страна разяснява, че сега би трябвало да се направи по този начин, че нуклеарното гориво да бъде лицензирано и системата на вътрешнореакторен надзор да " прочете " новия вид гориво.

 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС съобщи: " Половината от реакторите в Украйна работят с гориво от " Уестингхаус ". Пак дублирам обаче - тук не се споделя, че горивото ще е от " Уестингхаус ". Тук се споделя, че горивото не би трябвало да има съветски съставни елементи, с цел да не попадне под наказания. Това гориво може да е " Фраматом ", може да е " Уестингхаус ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР