Министерският съвет ще разработва нов закон за търговията с аграрни

...
Министерският съвет ще разработва нов закон за търговията с аграрни
Коментари Харесай

Земеделското министерство ще бори надценките със закон за търговията с аграрни стоки

Министерският съвет ще създава нов закон за търговията с земеделски артикули. Това заяви пред публицисти в калоферската околност Паниците министърът на земеделието Кирил Вътев. По думите му подобен закон е необходим, с цел да постави някакви рамки на надценките. Той уточни, че при инспекциите при млечните артикули от рафта в магазина обратно към производителите, е регистрирано завишение на цените.

Не може мощният да натиска надолу по-слабия, тъй като най-слаб в тази ситуация се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово, разяснява Вътев. Той посочи, че работата на законодателната власт не е да управлява пазара, а да сътвори нужните правила, по които той да действа. От там нататък е въпрос на предложение и търсене, добави Вътев.

Министърът разяснява и вноса на слънчоглед от Украйна като уточни, че ще се внася според от интереса на българските преработватели. Ние постоянно сме внасяли слънчоглед, включително и от Украйна, и сега влиза от Румъния, сподели Вътев. Според него това е въпрос на търговски договаряния и няма административен или надзорен орган, който може да принуди преработвателите на какви цени да си създадат покупко-продажбите. След приключването на съглашението с Украйна два месеца да не се внася слънчоглед, в случай че има потребност, всичко ще бъде регламентирано в лицензионни режими и в България ще влизат толкоз колкото е належащо, изясни Вътев. 

Министърът акцентира, че няма нарушавания при нито една проба при инспекциите на вноса от Украйна. Единствената причина да завишим контрола, с изключение на обичайния надзор за хербициди и пестициди, е това че сега в Украйна има война, сподели Вътев. Към обичайните инспекции са добавени и такива за радиоактивност и тежки метали.

Според данните на министъра тазгодишната годишна продукция у нас е към 1,6 млн. тона, което е под предстоящите 2.2 млн. тона. С остатъка от предходната година наличният български слънчоглед е към 2.1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед, тъй че общо на нашите преработватели им трябват 4 милиона тона, сподели Вътев. Според него огромният въпрос е по какъв начин ще се спогодят българските производители на слънчоглед и преработвателите на слънчоглед, с цел да усвоят продукцията. Това са търговски покупко-продажби ние не можем да се намесваме и да задължаваме един или другия с каквото и да било, уточни министърът.

Министър Вътев откри Осемнайсетия Национален събор за запазване на локалните български селскостопански породи животни, който се организира в местността Паниците край Калофер. За поредна година уредниците желаеха въвеждането на етикет за български артикул. Вътев разяснява, че това е нещо което си коства да се направи, само че желае сериозен маркетинг и битка за доверието на потребителя. По думите му, с цел да се случи това би трябвало всичко в продукта във връзка с състава да бъде българско, като се изключи някои характерни подправки или опаковки, които не се създават в България. Примерът от чужбина е, че контролът за спазването на състава е позволен законово да бъде самоконтрол сред съперниците там, а страната управлява по какъв начин те се самоконтролират, сподели още министърът. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР