Министерският съвет реши ръководствата на публичните предприятия, които са назначени

...
Министерският съвет реши ръководствата на публичните предприятия, които са назначени
Коментари Харесай

МС одобри промени, целящи прозрачно управление на публичните предприятия

Министерският съвет реши управленията на обществените предприятия, които са назначени без конкурс, да заемат длъжността за период до 6 месеца. Това плануват утвърдените промени в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия.

Мотивите са, че 6 месеца са задоволителни за оповестяване и осъществяване на конкурсна процедура, според закона. Досега членове на управления са назначавани без избран период до осъществяване на конкурс.

Предвидените промени регламентират и изискванията за предварително преустановяване на договорите за ръководство и надзор. Също по този начин дефинират по-детайлно понятието за редовно несъблюдение на служебните отговорности. До момента управлението можеше да бъде освобождавано с този мотив, без да се дават съответни и справедливи претекстове.

Решението на Министерски съвет е обвързвано с осъществяване на уговорките на страната за присъединението й към Организацията за икономическо съдействие и развиване, както за осъществяване на Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на България след присъединение към Валутния механизъм II и на други свързани политики.

Промените целят транспарантно ръководство на обществените предприятия, да се прекратят опциите за еднолични кадрови решения, които не стъпват на справедливи критерии, както и да се подсигурява експертното начало на органите им на ръководство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР