Министерският съвет реши да бъде учредено възмездно безсрочно право на

...
Министерският съвет реши да бъде учредено възмездно безсрочно право на
Коментари Харесай

МС прие решение за учредяване право на строеж върху имоти за изграждане на язовир „Яденица”

Министерският съвет реши да бъде учредено възмездно безсрочно право на градеж върху 55 поземлени парцела обществена държавна благосъстоятелност в интерес на „ Национална електрическа компания“ ЕАД за създаване на националния обект язовир „ Яденица“ като част от Хидроенергиен комплекс „ Белмекен-Сестримо-Чаира“.

Имотите, върху които ще се построи язовир „ Яденица ” се намират в общините Белово и Велинград (област Пазарджик) и са с предоставени права за ръководство на Министерство на енергетиката.

Хидрокомплексът дружно с Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа „ Чаира“ е стратегически за националната сигурност на България обект. Той е измежду предпочитаните планове за обезпечаване на балансиращи мощности за енергийната система на страната.

С цел повишение успеваемостта на комплекса е планувано увеличение размера на долния изравнител на оборудването посредством създаване на язовир „ Яденица“ на равнището на язовир „ Чаира“ и свързването им с напорна деривация. Тази система от скачени съдове ще разреши прехвърлянето на води по гравитачен път от единия контейнер към другия, което ще усили размера на долния контейнер на ПАВЕЦ „ Чаира“ с 9 млн. куб м (от 5.6 млн. куб м. на 14.6 млн. куб м).

Така централата ще премине от дневен към седмичен режим на равнене на водните размери и опция за работа в цялостна генераторна мощ в продължение на 20 часа (от 8,5 часа в момента) и 22,5 часа – в помпен режим (от 11 часа към сегашния момент).

Реализацията на план „ Яденица ” е почнала през 1994 година и се реализира от НЕК ЕАД. За да продължи построяването на плана следва да бъде издадено позволение за градеж, за което е належащо в интерес на НЕК ЕАД да бъде учредено възмездно право на градеж.

Решението на държавното управление не постанова спомагателни разходи/трансфери или други заплащания за сметка на държавния бюджет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР