Министерският съвет приерешение за изплащане на обезщетение в изпълнение на

...
Министерският съвет приерешение за изплащане на обезщетение в изпълнение на
Коментари Харесай

България ще трябва да плати 1 635 875 евро обезщетение на Симеон Сакскобургготски и сестра му

Министерският съвет одобри решение за погашение на обезщетение в осъществяване на решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) против България.

То е по делото „ Сакскобургготски и Хробок против България " , в което Европейски съд по правата на човека отхвърли като неприемливи по-голямата част от недоволствата на жалбоподателите и откри нарушавания на член 1 от Протокол № 1 (защита на собствеността) и на член 6 § 1 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи (достъп до съд) единствено във връзка с две недоволства, свързани с наложения през 2009 година от Народното събрание (НС) мораториум. А точно: че мораториумът нарушава правата им на държатели на горски площи, тъй като работи прекомерно дълго и не предстои на обжалване пред съд (чл. 1 от Протокол № 1 ). Другото почетено недоволство е, че жалбоподателите не са могли да апелират пред съд решението на Народно събрание в частта за мораториума върху разпореждането и комерсиалното прилагане на парцелите (чл. 6).

С решението си от 2 май 2023 година Европейски съд по правата на човека приема, че за нарушаването на член 1 от Протокол № 1 следва да присъди на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро за целия интервал, през който е в действие мораториума - от 18 ноември 2009 година до сегашния миг. Но защото националното правосъдно произвеждане за горите е висящо и с цел да се предотврати неоснователното обогатяване на жалбоподателите от решението му за компенсацията, Европейски съд по правата на човека постановява: в случай че националните съдилища в последна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са притежатели на горските парцели или на някои от тях, те ще би трябвало да възстановят на страната съответната част от присъденото обезщетение, ако то е изплатено в това време.

При това изискване Европейски съд по правата на човека постановява, че в границите на три месеца от влизане в действие на решението му страната следва да заплати на жалбоподателите обезщетение от 1 635 875 евро, както и 184 евро за разноски и разходи в производството.

Съгласно Конвенцията решението по делото „ Сакскобургготски и Хробок против България " е наложително за българската страна. 

На 18 януари т.г. на първа инстанция Софийският областен съд напълно почете исковете на страната по делото за собствеността на 16 500 дка рилски гори. Но защото решението не е дефинитивно, на този стадий страната следва да заплати присъденото от Европейски съд по правата на човека обезщетение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР