Министерският съвет прие в сряда законопроект, който предижда десетимата европейски

...
Министерският съвет прие в сряда законопроект, който предижда десетимата европейски
Коментари Харесай

Европрокурорите в България ще имат собствена сграда и бюджет

Министерският съвет одобри в сряда законопроект, който предижда десетимата европейски делегирани прокурори в страната да се обособят в независима конструкция. Те ще разполагат със лична постройка и бюджет. Това бе едно от главните претенции на основния прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши по време на последното ѝ посещаване в София.

Отделянето на европрокурорите от българската прокуратура цели по-ефективно следствия на измамите с европейски пари и трансграничните незаконни схеми с Данък добавена стойност.

" Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в конструкция, която да има лична администрация, да бъде бюджетно обезпечена, да бъде избрана като организационна единица по Закона за отбрана на класифицираната информация. Тоест да има независимо секретно деловодство. Предвижда се и обвързване страната да обезпечи нужната постройка “, разяснява правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея правосъдният закон не обезпечава в цялостна степен ефикасното действие на европейските делегирани прокурори.

" Целта е обезпечаване на самостоятелност и по-добро действие на Европейската прокуратура у нас, защото до този миг имаше основни функционални и други дефицити, които пречеха на работата ", разяснява Лена Бориславова.

Лаура Кьовеши е уведомила Йорданова, че е отказано осъществяване на експертиза на европейски делегиран прокурор от страна на Специализираната прокуратура с мотив, че няма пари.

Правосъдният министър изясни, че тази обстановка не може да бъде призната и би трябвало да сътвори ефикасни ограничения за действието на европейските делегирани прокурори. Очаква се Народното събрание оптимално бързо до одобри и прегледа законопроекта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР