Министерският съвет прие Решение за предложение до президента на Република

...
Министерският съвет прие Решение за предложение до президента на Република
Коментари Харесай

Проф. Пенка Переновска и проф. Димитър Димитраков предложени за удостояване с орден

Министерският съвет одобри Решение за предложение до президента на Република България за издаване на декрет за награждаване на проф. доктор Пенка Переновска с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие, и на проф. доктор Димитър Димитраков с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен, за заслугите им за развиването на здравната просвета и процедура. Проф. Переновска е препоръчана за оценката поради заслугите ѝ в педиатрията и детската пулмология, а проф. Димитраков – за основаването и развиването на здравната компетентност „ Нефрология “.

През 1973 година проф. доктор Пенка Переновска приключва медицина в Медицински университет - София и стартира работа в Първа детска клиника в УМБАЛ „ Александровска “, където работи и до през днешния ден. Има три специалности - „ Педиатрия “ (1986 г.), „ Детска пневмология и фтизиатрия “ (2009 г.) и „ Здравен мениджмънт “ (2008 г.). От 2004 година е доцент, а от 2012 година - професор в Катедрата по педиатрия на МУ - София. В интервала 2008 - 2022 година е шеф на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „ Александровска “.

Научните й ползи са ориентирани към диагностичните благоприятни условия на бронхоскопията и бронхоалвеоларния лаваж при дни с хронични белодробни болести, вродени аномалии на дихателната система, муковисцидоза, астма при деца и въздействието на инхалаторни кортикостероиди върху растежа и тежестта при деца с бронхиална астма, профилактика и терапия на острите респираторни инфекции и други Има над 300 научи изявления и участия в български и интернационалните научни конгреси. Автор и съавтор е на 8 учебника. И понастоящем е началник на докторанти и на специализанти по педиатрия и по детска пневмология и фтизиатрия.

Сред огромните научни достижения на проф. Переновска е провеждането на първото в Европа проучване на петте класа имуноглобулини и имуноглобулин съдържащи кафези на кръвта и в бронхиалния секрет при деца с разнообразни хронични белодробни заболявания. Взема интензивно присъединяване в основаването на интердисциплинарна група за следене на дихателната функционалност и образование на деца с заболяването на Дюшен.

Проф. Переновска е била заместник-председател на Българска асоциация по педиатрия и на Българска асоциация по детска пневмология. Съосновател е на Българското сдружение по ваксинопрофилактика. Дълги години проф. Переновска е народен съветник, а все още е основен координатор на Експертния съвет по педиатрия към министъра на опазването на здравето.

Проф. доктор Димитър Димитраков е роден през 1941 година в с. Богданица, Пловдивска област. През 1965 година се дипломира във Висшия медицински институт - Пловдив. През 1974 година стартира преподавателска и научна кариера като помощник в Клиниката по Факултетска терапия към ВМИ Пловдив, където се хабилитира като доцент, а по-късно и като професор по нефрология. Той е доайен на нефрологията в България, създател е на първата профилирана клиника по нефрология и вкарва профилирано образование по вътрешни заболявания в Медицински университет - Пловдив.

Като учител проф. Димитраков води лекции и на практика извършения на студенти по вътрешни заболявания, в това число кардиология, гастроентерология, белодробни заболявания, хематология и нефрология. Бил е началник на 120 специализанта по вътрешни заболявания и по нефрология, рецензент за отсъждане на научна степен в 28 състезанието и теоретичен началник на 12 сполучливо предпазени дисертации. Автор е на една монография, съавтор на 5 и основен редактор на 7 учебника по вътрешни заболявания и нефрология. Има 153 изявления в български периодически издания и 23 в непознати. Доказателство за научния му принос е неговият импакт фактор - 51.700 на изявленията, 443.488 на цитиранията или общ импакт фактор 495.188.

Научните му достижения са свързани с въвеждането на следена бъбречна биопсия посредством методите на венозна урография и ренална ангиография, въвеждането на микофенолат мофетил при лекуване на пациенти с гломерулонефрит и имунни нефропатии, изследването на остеопротогерина като маркер за костна деструкция при пациенти с ренална остеодистрофия, определянето на клиничната характерност и лекуването на „ уремично сърце “, въвеждане на радиоизотопната дилуция при проучване на хемодинамиката при бъбречно заболели за установяване на степента на сърдечната непълнота, етноепидемиологично изследване на Синдрома на хроничната тазова болежка и дефиниране на маркерите за диагностициране, въвеждане на полиморфен ДНК разбор за локализиране на генната разновидност при поликистозна бъбречна болест, определяне на трети локус на гена на самостоятелно доминантна бъбречна поликистоза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР