Министерският съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите

...
Министерският съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 17 февруари

Министерският съвет одобри решение за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители за Народно заседание на 4 април

Министерският съвет одобри решение, с което разпореди координацията по осъществяването на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители за Народно заседание на 4 април 2021 година на заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма. В решението са включени отговорности и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, в това число и на министъра на опазването на здравето, поради разпространяването на COVID-19.
На министъра на правораздаването е предоставено да издава наказателни постановления в случаите на определяне на нарушавания на регионалните шефове по Изборния кодекс.

Одобрена е цената за възнаграждение на предизборните излъчвания по Българска национална телевизия и БНР от партиите при произвеждането на изборите за народни представители през 2021 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди цената, по която партиите, обединенията и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и техните районни центрове в границите на идната предизборна акция за избор на народни представители през 2021 година. Тарифата е направена в сходство с предложенията на управленията на Българска национална телевизия и БНР.
Предизборната акция се отразява в стратегиите на двете публични медии под формата на клипове, дебати и други форми, контрактувани с представители на участниците в изборите по реда и изискванията, уредени в Изборния кодекс. Срокът за приемането на цената е не по-късно от 40 дни преди изборния ден, според член 197 от Изборния кодекс.

Утвърдено е предназначението на дотациите на национално представителните организации на хората с увреждания

Правителството утвърди предназначението на дотациите на организациите с приета национална представителност за бюджетната 2021 година. В Закона за хората е увреждания е планувано страната да обезпечава финансова поддръжка за действия на организациите на и за хората с увреждания с приета национална представителност под формата на дотация. Тя се дава за осъществяване на действия в региона на правата на хората с увреждания за тяхното обществено приобщаване.
21 организации на и за хората с увреждания имат приета националната представителност. Размерът на дотациите за всяка от тях е самостоятелен и е съгласуван с техните оферти. Предоставените средства за финансиране не могат да се употребяват за стопански или капиталови действия.
С цел да бъдат насърчени дейностите в поддръжка на общественото приобщаване на хората с увреждания със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година е одобрено нарастването с 15% на дотациите и другите настоящи прехвърляния за юридически лица с нестопанска цел.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на образованието и науката

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 10 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година Средствата ще се употребяват за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития.
Още през месец септември 2020 година държавното управление даде 66 млн. лв. за ремонтирането на студентски общежития. Държавните висши учебни заведения стартираха процедури по възлагане на публични поръчки, само че поради заложените периоди в Закона за публичните поръчки не съумяха да усвоят средствата до края на годината, което наложи още веднъж да бъдат разчетени в бюджета за 2021 година
Със средствата ще бъдат усъвършенствани социално-битовите условия на студентите - ще се влага в енергийната успеваемост на постройките и ще се обезпечи модерна среда за подготовка. Това ще усъвършенства качеството на висшето обучение и ще подтиква интереса на студентите към образованието.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за основаване на безсрочно лимитирано вещно право - сервитут, върху част от аграрен парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в Сандански и е с повърхност 526,00 кв. м. Сервитутът се учредява за право на пробутване на външен тръбопровод и външен колектор, нужен за построяването на Пречиствателна станция за отпадни води.
Правителството одобри също по този начин решение за безплатно даване за ръководство на недвижима културна полезност - изключителна държавна благосъстоятелност, на община Иваново за период от 10 години. Недвижимата археологическа културна полезност се намира в област Русе, община Иваново, с. Иваново и съставлява действителна част от териториалния обсег на Археологически резерват „ Скални църкви - с. Иваново “. С даването ще е допустимо опазването и популяризирането на недвижимата културна полезност и превръщането й в разпознаваема туристическа дестинация. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей - Русе.
Съгласно друго решение на Министерски съвет „ Български пощи “ ЕАД ще продадат недвижими парцел в село Неофит Рилски, област Варна посредством електронен търг. Имотът не е нужен за активността на сдружението, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.
Правителството взе решение да разгласи три здания - обществена държавна благосъстоятелност, за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушие за премахването им по реда на Закона за устройство на територията. Сградите се намират в гр. София, р-н „ Сердика “, бул. „ Ген Н. Столетов “ и са в ръководство на Министерството на правораздаването. Описаните здания съставляват полуразрушени едноетажни жилищни здания, негодни за прилагане и застрашени от самосрутване, което ги прави рискови. Същите са с отпаднала нужда за Министерството на правораздаването. Средствата, нужни за премахването на постройките, са обезпечени от бюджета на Министерството на правораздаването за 2021 година
С друго държавно решение се трансформира статутът на парцели от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност. Имотите са с предоставени права за ръководство на Министерство на защитата и са с отпаднала нужда за ведомството и Българската войска. Като парцели - частна държавна благосъстоятелност, с тях могат да се правят разпоредителни дейности, според Закона за държавна благосъстоятелност /ЗДС/ и Правилника за използване на ЗДС. Обектите със заменен статут се намират в области Плевен, Варна и Стара Загора.
Правителството даде също по този начин единодушие за апортиране на парцел - частна държавна благосъстоятелност, в капитала на „ НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ " ЕАД, гр. София. Той се намира в гр. Симитли, околност „ Горна Драчевица ". С придобиването на парцела, НКИЗ ЕАД ще сътвори опция за построяването на Индустриален парк на територията на гр. Симитли, което ще обезпечи благоприятни условия за бизнес и софтуерен трансфер и ще се основат нови работни места.

Рамковото съглашение за командироването на чиновници в Организацията за икономическо сътрудничество и раз се предлага за ратификация

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Рамковото съглашение за командироването на чиновници сред Министерството на финансите и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Възможността за изпращане на чиновници от страните, искащи да се причислят към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е общоприета процедура при осъществяване на разнообразни начинания и прегледи на съответната страна. Тя дава опция за шерване на познания и опит в характерните посоки на съдействие с Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Рамковото съглашение ще насърчи съдействието и ще даде опция за опознаване на методите на работа в Организацията.
Присъединяването на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е идея с високо значение за страната ни, защото активността на тази организация обгръща съвсем всички аспекти на социално-икономическия живот.
Одобрен е план на единодушие за използване на техническо съглашение по отношение на провеждането на многонационални учения на територията на Румъния
Министерският съвет одобри Решение, с което утвърди план на Съгласие за използване на „ Техническо съглашение сред Министерството на националната защита на Румъния и Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) по отношение на обезпечаване на поддръжка от страната хазаин на действия на съюзни сили в подтекста на взаимните сили с доста висока степен на подготвеност (VJTF) “ при осъществяване на многонационални учения на територията на Румъния, през 2021 година
С цитираното Решение на Министерския съвет, се основават нужните условия за присъединяване в процеса на обмисляне и приемане на поддръжка от страната хазаин, на военни формирования от въоръжените сили на Република България, при присъединяване в многонационални обучение на територията, на Румъния през 2021 година С това се покачват оперативните качества и интегритета към груповата защита.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в идни видеоконференции на отраслови министри от страните членки на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициална видеоконференция на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, част „ Образование “, която ще се организира на 19 февруари. Темата на видеоконференцията ще бъде „ Равенство в достъпа, приобщаване и триумф за всички в образованието и образованието “.
По време на дебатите България ще подчертава върху достиженията, ограниченията и промените за възстановяване равенството в достъпа и приобщаването като главен принцип в образованието и образованието. България ще показа в резюме сполучливите политики за превъзмогване на неравенствата. Ще бъде подчертана ролята на Механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, наложителното предучилищно обучение от 4-годишна възраст, модернизирането на просветителната среда, основаването на нова учебна креативна среда с фокус върху STEM. Ще се подчертава на подхванатото и нуждата от нови дейности, свързани с реализиране правото на обучение и с обезпечаването на условия за приобщаващо обучение посредством диференцирана грижа за всяко дете и възпитаник предвид на неговите качества, потребности и ползи. Повишаването на мотивацията за учене, а в дълготраен проект - и превъзмогването на последствията от обществената изолираност вследствие на пандемията, също ще са измежду тематиките. Ще се подчертава и върху значимостта от тясно съдействието в рамките Европейски Съюз за справяне с дълготрайни провокации в образованието и образованието и провокациите, свързани с приобщаването и триумфа, както и спомагателните последствия от пандемията от COVID-19.
Неформална видеоконференция на министрите по заетостта и обществената политика ще се организира на 22 февруари. Събитието е под надпис „ Работни места, умения и доближаване: Приоритети за мощна обществена Европа “, с акцент върху Европейския дирек на обществените права като ориентир за Европа. В три паралелни сесии министрите на страните членки ще обсъдят и набележат целите в региона на заетостта и обществената сфера в процеса на възобновяване от следствията от пандемията от COVID-19. Отделна сесия е отдадена на равенството сред половете като основа на възобновяване на Европейския съюз.
Одобрена е също позиция на България за присъединяване в неофициална видеоконференция на министрите на туризма на Европейския съюз (ЕС) по отношение на актуалната обстановка в туристическия бранш в подтекста на COVID-19 и ограничения за възобновяване му, която ще се организира на 01 март в границите на португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Дискусиите на идната неофициална конференция на министрите на туризма на Европейски Съюз ще се концентрират върху дефинирани от председателството въпроси. Те ще са свързани с продан на информация и разбор на главните уроци и заключения от предходния летен сезон 2020 година Същевременно ще бъде разисквано свободното придвижване на хора в Европейски Съюз и по-конкретно вътрешните и външни граници и опциите за укрепването на Единния вътрешен пазар посредством туризма. Ще бъде дискутирана нуждата от поддръжка, политически дейности и характерни принадлежности на Европейски Съюз за адресиране на средно-срочното възобновяване на Европейската туристическа промишленост.
Позицията на България обрисува като приоритет за страната ни отварянето на границите, защото това е съществена причина за обновяване на туристическата активност и визира директно туристопотока. Изразена е поддръжка за съгласуван метод във връзка с рестриктивните мерки за пътешестване, който следва да бъде в сходство с правилото на пропорция и липса на дискриминация, като се ползва за страни със сходна епидемиологична конюнктура.
Отбелязана е нуждата от създаването на цялостна нова тактика на Европейско равнище за развиване на туризма, в сходство с задачите посочени в член 195 Договор за функционирането на Европейския съюз. Конкретните дейности за поощряване на основаването на удобна среда за развиването на предприятията в туристическия бранш би трябвало да бъдат подкрепени с потреблението на благоприятни условия за финансиране и поддръжка от профилиран европейски фонд за туризъм.
Неформална видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на страните членки на Европейския съюз се организира на 25 януари. По време на съвещанието Португалското председателство показа информация за настоящото положение на договарянията по пакета законодателни оферти за промяна на Общата селскостопанска политика след 2020 година България приканва Комисията да предприеме правни дейности за бързото даване на опция за авансово финансиране по инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “. Целта е да се обезпечи оптимално бързо запас за възобновяване на бранша.
Комисията даде информация по обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство. Делегациите подчертаха нуждата от равнопоставеност в комерсиалните покупко-продажби на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява заслужено отношение към европейските фермери. Акцент се сложи и върху смисъла на вноса на агрохранителни артикули от трети страни, единствено когато те са в сходство с високите стандарти на Европейски Съюз за запазване на околната среда и устойчивостта.
Одобрени са също резултатите от неофициалната видеоконференция на министрите на вътрешните работи, извършена на 28 януари, на която измежду обсъжданите тематики бяха политиката по миграция и леговище и настоящото положение и развиването на Шенгенското пространство.
На 22 февруари ще се организира неофициална видеоконференция на министрите по риболовство на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Очаква се да бъде разисквана настоящата обстановка в процеса на двустранни съвещания сред Европейски Съюз и Обединеното кралство по отношение на установяване на опциите за лов на риба за 2021 година, и за дълбоководни ресурси за 2021 и 2022 година Подготовката на двустранните съвещания нямат директно значение за България, защото български риболовни кораби не правят риболовни действия и улов в тези води. Въпреки това страната ни поддържа предлагането за Решение на Съвета и смята, че определянето на опциите за лов на риба и дълбоководни ресурси, следва да се основава на научните рекомендации и да бъде съобразено със социално-икономическото влияние на този тип лов на риба.
Съвет „ Общи въпроси “ ще заседава на 23 февруари посредством видеоконферентна връзка. Съветът ще разиска настоящата обстановка и оправянето с следствията от пандемията от COVID-19 с фокус върху доставките на ваксини, въведените ограничаващи ограничения и изводите от пандемичния отговор. Съвет „ Общи въпроси " ще приготви изключителното съвещание на Европейския съвет на 25-26 февруари 2021 година, на което ще се прегледат тематиките COVID-19, опазване на здравето, сигурност и защита, връзките на Европейски Съюз - страните от Южното съседство.

Определени са концесионери на морските плажове „ Аспарухово “ и „ Хижа Черноморец - юг “

„ Ди Ен Трейд “ ЕООД е избран за концесионер на морски плаж „ Аспарухово “, община Варна, област Варна. Концесионерът се избира за период от 20 години, като размерът на първото годишно концесионно заплащане е 85 588,89 лева без Данък добавена стойност. Концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 1,60 на 100. Инвестициите, свързани с организация на спортно-развлекателни действия на морския плаж за периода на концесията са в размер на 537 134 лева с Данък добавена стойност.
„ Орхи “ ЕООД е избран за концесионер на част от морски плаж „ Хижа Черноморец - юг “, община Варна, област Варна. Концесионерът се избира за период от 15 години, като размерът на първото годишно концесионно заплащане е 12 564,24 лева без Данък добавена стойност. Концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 7,70 на 100. Инвестициите, свързани с възстановяване на образа на морския плаж за периода на концесията са в размер на 90 499,20 лева с Данък добавена стойност.

Близо 795 хиляди лева ще бъдат вложени в рандеман строителни материали - варовици, от находище "Хитрино-3 "

„ Автомагистрали - Черно море” АД, гр. Шумен, ще добива строителни материали - варовици, от находище "Хитрино-3 ". Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер. Находище "Хитрино-3 " е ситуирано в землището на с. Сливак, област Шумен. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал сдружението ще влага към 795 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал ще надвишават 1.8 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния, тези доходи постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Хитрино.
С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Ахматово ", ситуирано на територията на община Садово, област Пловдив. Това реши още Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки желаната от концесионера - „ Холсим кариерни материали Пловдив " АД, смяна. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният контракт за находище „ Ахматово " е подписан през 2001 година за период от 20 години. От него се добиват строителни материали - пясъци.
Приемайки желаната от концесионера - „ Кариери и вародобив " АД, смяна Министерският съвет реши с 15 години да бъде продължен концесионният контракт за сектор „ Турско усое " на находище „ Земен ", ситуирано на територията на област Перник. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният контракт за находище „ Земен ", сектор „ Турско усое " е подписан през 2007 година От него се добиват строителни материали - варовици. Възможността за удължение на концесионния контракт до 15 години е регламентирана в чл.36, ал.2 на Закона за подземните благосъстояния.
С 15 години ще бъде продължен и концесионният контракт за находище „ Пет могили - изток ", ситуирано на територията на област София, откакто държавното управление одобри желаната от концесионера - „ Холсим кариерни материали " АД, смяна. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният контракт за находище „ Пет могили - изток " е подписан през 2002 година От него се добиват строителни материали - пясъци и чакъли.
Също с 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Чириковец ", ситуирано на територията на община Габрово по искане от концесионера - „ Димас " АД, гр. Габрово. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният контракт за находище „ Чириковец " е в действие от декември 1997 година за период от 25 години. От него се добиват строителни материали - пясъчници и варовици.

Прекратява се състезанието за търсене на петрол и природен газ в „ Блок 1-26 Тервел”

Конкурсът за търсене и изследване на петрол и природен газ в „ Блок 1-26 Тервел " ще бъде преустановен. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.
„ Блок 1-26 Тервел " е ситуиран в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Конкурсът за избор на титуляр на позволение за търсене и изследване за блока бе разгласен с решение №485 на Министерски съвет от 6 август 2019 година В избрания период, регламентиран в решението на Министерския съвет, няма претендент, който да е закупил конкурсни бумаги и не са подадени заявки за присъединяване в състезанието.
Конкурсната процедура се приключва на съображение член 50 а, т. 1 от Закона за подземните благосъстояния. Въпросният текст гласи, че състезанието за даване на позволение се приключва с решение на органа, разкрил процедурата, когато не е подадено заявление или предложение.

Близо 50 хиляди лева ще бъдат вложени в проучвателни действия за строителни материали в повърхност "Шишманци-3 "

„ Холсим Кариерни Материали Пловдив " АД ще изследва строителни материали в повърхност "Шишманци-3 ", ситуирана в землището на едноименното село, община Раковски. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи близо 50 хиляди лева в проучвателните действия.
„ Каолин “ ЕАД ще търси и изследва неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали, в повърхност „ Бързей ", ситуирана в землищата на селата Стамболово и Жълти бряг, област Хасково. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 3 години. За този период титулярят ще вложи близо 53 хиляди лева в търсещо-проучвателните действия.

Правителството утвърди откриването на Институт за резистентен преход и развиване в структурата на Тракийския университет

Правителството утвърди откриването на Институт за резистентен преход и развиване в структурата на Тракийския университет - Стара Загора.
Откриването на Института е по искане на ректора на висшето учебно заведение, като в него се планува да се правят фундаментални и приложни проучвания в предпочитани за университета и страната области на науката.
Институтът ще съставлява модерна научна инфраструктура, сплотяваща изследователската активност на три висши учебни заведения в интердисциплинарни проучвания с усъвършенства условия и с повече благоприятни условия за присъединяване на докторанти и студенти в научната му активност. В него ще се правят проучвания в региона на новите индустриални технологии, биотехнологиите, енергийните системи и сигурността на доставките, дигитализацията и умните мрежи в градска среда, минното дело, селското и горско стопанство, електромобилността. Новото звено ще действа в партньорство с Техническия университет - София, Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “, общинските управляващи, национално представителни организации на служащите и чиновниците.
Институтът ще сплотява работата на проучвателен групи в три бранша: „ Икономически разбори и планове “, „ Селско стопанство и биотехнологии “ и „ Минно дело и енергийни системи “, които ще работят по планове от национални и интернационалните научни стратегии, ще изготвят прогнози и тактики за развиването на районната и националната стопанска система.

Направена е смяна в план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 г .

Правителството одобри промени в план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 година
По предложение на министъра на опазването на здравето, в съгласие с Централната изборна комисия, ще се ползва централизиран метод във връзка с застраховане на изборния развой с всички нужни средства за отбрана и предварителна защита от COVID-19 (предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др.).
Централизираният метод ще докара до по-ефективно разходване на средствата, като Министерството на здравеопазването, посредством районните здравни инспекции, ще сътвори организация по логистиката и своевременното снабдяване на нужните количества до районните изборни комисии и секционните изборни комисии / преносимите секционни изборни комисии в сходство с признатия медицински протокол за осъществяване на изборите.
Средствата, утвърдени по бюджета на Министерския съвет, в размер на 2, 947 млн. лева се дават по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година

Одобрен е Актуализираният проект за деяние за държавните концесии за интервала 2021 - 2027 година

Министерският съвет утвърди признатия от Координационния съвет по концесиите Актуализиран проект за деяние за държавните концесии за интервала 2021 - 2027 година.
Политиката за държавните концесии се дефинира от Министерския съвет, който утвърждава признатите от Координационния съвет по концесиите Национална тактика за развиване на концесиите и План за деяние за държавните концесии, както и техните промени и допълнения.
Актуализираният проект за деяние за държавните концесии за интервала 2021 - 2027 година е признат от Координационния съвет по концесиите по предложение на заместител министър-председателя по икономическата и демографска политика и министър на превоза за промени по отношение на морски плажове, на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията за включване на планове за концесии в региона на превоза и на министъра на младежта и спорта за включване на план за концесия за състезателен обект.
С оглед гласност и бистрота на държавната политика в региона на концесиите утвърденият от Министерския съвет Актуализиран проект за деяние ще бъде оповестен в осведомителния раздел на Националния концесионен указател на адрес: https:/7nkr. goveminent.bg/lnformation/GetPage/0b8a8ba6-32ca-43e5-9f61-02e364el8aa3.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси.
В Закона са регламентирани условията за класифицирането, етикетирането и пакетирането на химичните субстанции и смеси, в това число и на биоцидите. Заради пандемията от COVID-19 е регистрирана нужда от въвеждане на съответни условия към документите, нужни за издаването на краткотрайни позволения по отношение на даването на пазара и използването на биоциди. Създадена е нормативна опция за издаването на такива позволения при пораждане на непосредствена заплаха за индивида и/или околната среда.
С промените икономическите оператори, предоставящи биоциди на пазара, се задължават, в случай че подхващат промени в етикетите и осведомителните листове за сигурност на предлаганите от тях биоциди, да подадат заявление за смяна на съответното позволение в период до 30 дни.
С цел осъществяване на ефикасен надзор са прецизирани пълномощията на контролните органи, в това число е регламентиран и взаимен надзор сред районните инспекции по околна среда и води, районните здравни инспекции и Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

Приети са промени в Наредбата за детайлите на възнаграждението и за приходите, върху които се вършат осигурителни вноски

Правителството утвърди промени в Наредбата за детайлите на възнаграждението и за приходите, върху които се вършат осигурителни вноски. Новите текстове регламентират да не се внасят осигурителни вноски върху средствата за пътешестване и престой, които са за сметка на Европейския съюз, интернационална организация или приемаща страна и са избрани и предоставени според техните правила по отношение на командироване от работодателя на служащи и чиновници в бюджетни предприятия.
С измененията в Наредбата се обезпечава сходство на приходите на физическите лица, които са необлагаеми, с тези, върху които не се дължат наложителни осигурителни вноски. Измененията понижават осигурителната тежест за командироващите бюджетни организации и за командированите лица и основават удобни предпоставки за продан на познания и професионален опит и тясно съдействие с европейските и интернационалните организации.

Министерският съвет одобри промени в Устройствения устав на Министерство на околната среда и водите

Министерският съвет утвърди план за изменение и допълнение на Устройствения устав на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). С измененията се променя организационната конструкция на Министерството за сходство с нормативната уредба, директно обвързвана с мрежовата и осведомителната сигурност и за прецизиране и възстановяване на контролните пълномощия на органите в системата на Министерство на околната среда и водите.
С смяната част от функционалностите по реализирания надзор върху активността на Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ) и Басейнови дирекции (БД) се сплотяват в едно административното звено - дирекция „ Национален координационен център “. В същото време Центърът събира и обработва информация от районните структури на Министерство на околната среда и водите и други институции, обвързвана с съставените елементи на околната среда. Промените ще доведат до успеваемост в работата на администрацията на Министерство на околната среда и водите, обвързвана с контрола върху активността на Регионална инспекция за опазване на околната среда и БД и възстановяване на организационното ръководство на активността по осведомително обслужване.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България

Министерският съвет одобри Решение за одобрение план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.
Предлагат се следните промени и допълнения в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България / ЗОВСРБ /:
1. Предвидено е основаването на две нови структури в състава на Българската войска - Командване за логистична поддръжка и военни формирования на директно послушание на командира на Командването и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и военни формирования на директно послушание на командира на Командването. В тази връзка се вършат промени в член 78 от ЗОВСРБ и анулация на член 105б от ЗОВСРБ.
2. Предлага се изменение и допълнение в член 26 от ЗОВСРБ като се планува опция министърът на защитата да прави изменение в числеността на военните формирования в границите на избраната в проекта за развиване на въоръжените сили по член 60е от ЗОВСРБ бройка на структурите от Българската войска и на другите структури от въоръжените сили по член 50, ал.1 от закона в сходство с избраната от Народното събрание обща бройка на въоръжените сили.
3. Предлага се основаването на нова алинея 2 в член 54, в която се регламентира процедурата и редът за създаването на проекти за деяние на въоръжените сили, активиране на силите и осъществяване на съответен проект, а точно - разпорежда се на началника на защитата със заповед на министъра на защитата.
4. Прецизира се чл.77, алинея 3 от ЗОВСРБ, като се дефинират главните функционалности на Щаба на защитата като стратегически боен щаб.
5. Прецизира се и наредбата на член 122, алинея 4 от ЗОВСРБ, като категорично се показва, че с решението на Народното събрание, с което се афишира изключителното състояние или с указа на президента ще се дефинират изискванията и реда за прекосяването през и пребиваването на съюзнически въоръжени сили на територията на страната.
6. С преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се предлага изменение и допълнение в член 23 и в член 24 от Закона за военната полиция.

Ограничава се със закон издаването на паспорти с привилегии

Правителството предлага промени, с които се лимитира издаването на паспорти, даващи на притежателите им права за по-лесно и безвизово пътешестване в чужбина. Става дума за така наречен дипломатически и служебни паспорти.
С оферти от Министерския съвет план на Закон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи, право на служебни паспорти ще имат единствено членовете на управленията на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото образование и спорта, както и тези на управленията на представителните организации на служащите и чиновниците и на представителните организации на работодателите на национално ниво.
С измененията ще се минимизира опцията от злоупотреби, защото актуалната нормативна уредба дава практическа опция всеки работоспособен български жител да получи длъжностен паспорт, в случай че записва юридическо лице с нестопанска цел, което съставлява съдружие, федерация или браншова организация, и бъде определен в нейното управление.
Също по този начин, в досегашния закон са визирани единствено типовете услуги и периоди за издаване на персонална карта и паспорт - елементарна, бърза и експресна, а тези за удостоверение за ръководство на МПС са уредени в Правилника за издаване на български персонални документи. С измененията в Закона се вписват съществуващите досега услуги за издаване на шофьорска брошура - елементарна и бърза, като се вкарва и нов тип услуга - ускорена, която ще се извършва до 3 дни от приемане на заявката. Тя ще се ползва при замяна на свидетелството за ръководство на МПС заради приключване на периода на годност, при към този момент изминал период на годност, при смяна в данните на лидера - промяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на препис.

Правителството утвърди откриването на Институт за научни проучвания в региона на компютърните науки към Софийския университет

Министерският съвет утвърди откриването на Институт за научни проучвания в региона на компютърните науки към Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.
В новия център ще се организират научни проучвания в голям брой посоки на компютърните науки, измежду които изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи и други Откриването на института ще насърчи работата по научноизследователски планове, планове с задгранични сътрудници, ще увеличи качеството на научните разработки, ще подкрепя основаването на използвани научни артикули. В него ще се образоват докторанти и приготвят млади учени в региона на компютърните науки и интердисциплинарните проучвания.
Основната цел на института ще е реализирането на авангардни научни проучвания в региона на компютърните науки, както и подпомагането на бъдещото потомство от компютърни учени и инженери в България. Центърът ще притегля учени и студенти и ще поучава държавното управление в региона на политики, свързани с осведомителни технологии.
Дейността на звеното ще се финансира от централния бюджет, висшето учебно заведение, от присъединяване в национални и интернационалните стратегии и планове и от реализацията на основани от него резултати от научни проучвания и обекти на интелектуална благосъстоятелност.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Закона за медицинските произведения

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за медицинските произведения.
С препоръчаните промени са предоставени пълномощия на министъра на опазването на здравето за стартиране на пазара и/или в деяние на произведения без оценено сходство, само когато следва да се защ
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР