Министерският съвет прие решение за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт

...
Министерският съвет прие решение за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт
Коментари Харесай

Откриват ново КПП с Румъния и започват преговорите за нов Дунав мост

Министерският съвет одобри решение за разкриване на граничен контролно-пропускателен пункт "Кайнарджа ", оповестява пресслужбата на кабинета. Откриването на пункта е в осъществяване на българо-румънско съглашение от 2012 година
Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да ползват взаимен надзор на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и транспортни средства следва да бъдат спирани единствено един път за осъществяване на инспекции при влизане и излизане. От 2007 година е в действие и междуправителствено съглашение на България и Румъния за взаимен надзор за прекосяване на границата.
По силата на Споразумението и в сходство с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е построен на румънска територия, като са планувани уреди за гранични инспекции както на румънските, по този начин и на българските гранични полицейски органи.
В същото време Министерският съвет утвърди като основа за водене на договаряния меморандум сред държавните управления на България и Румъния за осъществяване на задълбочени изследвания за създаване на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево.
Анализът демонстрира неведнъж повишаване през последните години на автомобилния трафик през "Дунав мост 1 ", както и на комерсиалния продан по Рейнско-Дунавския кулоар (коридор 7). Съществуващото оборудване е намерено за употреба преди повече от 60 години и техническите му благоприятни условия не разрешават облекчение на трафика. Поради дългата му употреба се постанова рехабилитация на структурата и прекъсвания на придвижването. Това води до обилни тапи, натоварване на инфраструктурата и други усложнения. Изграждането на ново оборудване при Русе-Гюргево ще облекчи доста съществуващия трафик, ще понижи отрицателното влияние върху околната среда и ще има повсеместен позитивен стопански резултат за двете страни.
С подписването на Меморандум сред държавните управления на България и Румъния за изследвания за създаване на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево двете страни ще слагат основа за възстановяване на транспортната си съгласуваност и повишение на икономическата интензивност в района. Подкрепа за построяването на ново оборудване на р. Дунав при Русе-Гюргево е изразена и от локалните и районни управляващи на двете страни.
Одобрен беше и план на съглашение сред Изпълнителна организация „ Морска администрация " и Румънската морска администрация за даване на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища.
С подписването му ще се изпълнят условията на Директива 2002/59/ЕО за основаване на система на Общността за надзор на придвижването на корабите и за информация. Споразумението дефинира процедурите за съдействие с румънската страна за съставянето на проект за приемането на кораби в пристанищата в Черноморския район и обезпечаването на тяхната сигурност. Регламентират се правилата на двустранното съдействие, както и вземането на решения при даване на място за леговище на транспортен съд с оглед отбягване на непотребен риск за корабоплаването и околната среда. Ще се усъвършенства обмяната на информация за облекчение на координацията сред способените органи в двете страни за навременна интервенция, оказване на помощ и даване тук-там за убежища.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР