Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетения на обща

...
Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетения на обща
Коментари Харесай

Държавата плаща близо 90 000лв. на българи, осъдили я в Страсбург

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации на обща стойност 87 034 лева в осъществяване на три решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 23 май 2023 година - 18 юли 2023 година.
Прочетете още
Делото „ А. Е. против България “ е обвързвано с следствието на изказванията, че жалбоподателката А.Е. е била жертва на домашно принуждение от 23-годишен мъж, с който е съжителствала. Европейски съд по правата на човека постанови, че е налице нарушаване на член 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) от Конвенцията зазащита на правата на индивида и главните свободи („ Конвенцията “), заради това, че управляващите не са дали на жалбоподателката съответна отбрана. Съдът откри и нарушаване и на член 14 от Конвенцията (забрана на дискриминацията) заради това, че страната не се оправя съответно със отбраната на дамите против домашно принуждение. Европейски съд по правата на човека присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 евро и 3000 евро за разноски и разходи.

Делото „ Станеви против България “ касае невъзможността на жалбоподателите (майка и дъщеря) да получат обезщетение за неимуществените вреди, претърпени от гибелта на техния брачен партньор, надлежно татко, който умрял от пострадванията си, получени в автомобилна злополука. Съдът заключава, че при съответните условия по делото държавата-ответник не е осигурила средство, позволяващо уместно обезщетение, както изисква член 2 от Конвенцията в нарушаване на позитивното процесуално обвързване на страната според тази наредба. Европейски съд по правата на човека присъжда на жалбоподателките обезщетение за неимуществени вреди в размер на 12 000 за всяка от тях, както и 2000 евро за разноски и разходи.

Делото „ Наковски против България “ визира отнемането на имущество на жалбоподателя, за което се смята, че е добито посредством закононарушение. В съответния случай и прилагайки правилата по делото „ Тодоров и други “, Европейски съд по правата на човека намира нарушаване на член 1 от Протокол №1 към Конвенцията във връзка с отнемането на имуществото на жалбоподателя и неустановяването на каузална връзка сред него и незаконната му активност. Присъжда му 3000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разходи в производството пред Европейски съд по правата на човека.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР