Министерският съвет прие промени в Правилника на закона за социалното

...
Министерският съвет прие промени в Правилника на закона за социалното
Коментари Харесай

Разширява се обхватът на лицата, които ще бъдат социално подпомагани

Министерският съвет одобри промени в Правилника на закона за общественото подкрепяне, с които се усилва броят на хората, които могат да употребяват обществени помощи.Това заяви на брифинг служебният обществен министър Лазар Лазаров.По думите му с тези промени се реализира завършването на законовата промяна и промяна в региона на общественото подкрепяне.

Служебният кабинет предлага от 1 юни правото и размерите на обществените помощи да се дефинира с линията на беднотия, както и основаване на механизъм за постоянна актуализация на обществените помощи.

Разширяването на лицата, които ще бъдат предмет на обществено подкрепяне се реализира с слагането на границата на бедността и облекчение на достъпа до обществени помощи.

Служебният кабинет предлага да се отпуска и помощ на лица, навършили 18 години и напускащи институции от резидентен вид. Помощта ще е за 3 месеца.

Промяната има ив наредбите за лица, кандидатстващи за обществени помощи, с деца, които не посещават постоянно учебно заведение или не са изпълнили рекомендациите за наложителни прегледи и имунизации. Преди те отпадаха от подкрепяне.

Предлага се и смяна в размера на помощта, която страната отпуска за покриване на случайно зародили потребности. Сега тази сума съставлява петкратния размер на обезпеченият най-малък приход, което възлиза на 375 лв.. С промените се предага помощта да е до трикратния размер на прага на бедността.

Лазар Лазаров посочи, че лицата ще могат да подават заявки на територията на цялата страна, предоставена е и опцията това да се случва и по електронен път.

По думите му системата за обществено подкрепяне е подготвена да ползва тези регламенти от 1 юни тази година. Лазаров посочи, че с измененията страната ни извършва и условията и по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР