Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Одобриха промени при личните документи

Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи. Целта на въведените промени е облекчение на жителите при издаването на персоналните документи.

Едно от препоръчаните промени е отпадането на задължението за промяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство при смяна на непрекъснатия адрес на обитаемо място в границите на една област. Разширява се обсегът на въведената ускорена услуга за издаване до 3 дни от приемането на заявката - при замяна заради приключване на периода на годност, при към този момент изминал период на годност, при смяна в данните на лидера - промяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на препис.

Добавят се и случаите на: в началото придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от избрана категория; замяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство заради придобиване на дееспособност за ръководство от нова категория; възобновяване на дееспособност, откакто на лидера са били отнети контролни точки; възобновяване на дееспособност заради отвод на категория.

Създава се и правна опция персоналните карти на българските жители да съдържат удостоверения за електронна еднаквост. По този метод персоналните карти могат да бъдат употребявани като притежател на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация. Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна еднаквост в документите вид „ паспорт “, както и в разрешенията за престояване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци.

Предвидена е и опцията при избрани условия да бъдат издавани паспорти със период на годност до 10 години, както и краткотрайна карта за идентичност на лица, на които е постановена присъда, която не е влезнала в действие.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за идентичност, когато заявителят не може да даде документ за идентичност или заместващ го подобен заради загубване, кражба или заличаване. В тези случаи се планува удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР