Министерският съвет прие отново постановлението за разселване на мигранти на

...
Министерският съвет прие отново постановлението за разселване на мигранти на
Коментари Харесай

Кабинетът пак задължи кметовете да интегрират бежански семейства

Министерският съвет одобри още веднъж постановлението за разселване на мигранти на кабинета " Борисов 2 ", анулирано при започване на годината от служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Това оповестиха от пресслужбата на държавното управление след днешното му постоянно съвещание.

От Министерския съвет оповестиха, че е призната Наредба, която дефинира реда за подписване, осъществяване и преустановяване на съглашение за интеграция на чужденец с предоставена интернационална протекция в България. Изискването е съгласно Закона за убежището и бежанците.

Припомняме, че разпореждане на Министерския съвет № 208 бе признато на 12 август 2016 година в закритите точки. Малко по-късно от Българска социалистическа партия остро нападнаха постановлението.

След като кабинетът " Борисов-2 " се разформирова поради подадена оставка на премиера, по време на служебното държавно управление на Герджиков на изключително съвещание бе анулирано това разпореждане.

Решението бе популистко, под публичен напън и провокира остри рецензии от страна на Брюксел, че нарушаваме написани от страната документи. Това бе повода от кабинета " Герджиков " да одобряват в незабавен порядък съвсем същия текст на документа, който в този момент се приема още веднъж от министрите в третия кабинет на Борисов.

Според наредбата първата стъпка от процеса на интеграция е подписване на съглашение, за което кметът на съответната община и чужденецът с предоставено леговище или интернационална протекция непринудено декларират своето предпочитание.

В съглашението би трябвало да бъдат включени съответни действия за интеграция във връзка с обучение, претовареност, образование, жилищно настаняване, опазване на здравето и обществено подкрепяне и обществени услуги. Споразумението за интеграция ще се подписва за период от една година с опция за еднократно удължение с още една година по предложение на кмета и със единодушието на чужденеца.

С Наредбата се вкарват знаци, посредством които ще се извърши по-ефективна оценка на процеса на интеграция. За задачата способените институции ще събират информация за броя на децата, записани в детски градини и учебни заведения, за броя на чужденците, които са почнали работа и други

В документа са написани отговорностите на кмета на община и на чужденеца при осъществяване на съглашението, както и на органите на централната власт в този развой.

Предвидено е той да се координира от отрасловия вицепремиер, избран от Министерския съвет. Създадена е и опция интернационалните и неправителствени организации да подкрепят органите на локалната власт и чужденците с предоставено леговище или интернационална протекция при използването на съглашението за интеграция, според съответните им мандат и благоприятни условия.

Предвидено е съглашението за интеграция да се приключва при гибел на чужденеца; по взаимно съгласие; в случай че чужденецът е наказан с влезнала в действие присъда, с която е наложено наказване отнемане от независимост.

Интеграционното съглашение се приключва и при лишаване или преустановяване на предоставената интернационална закрила; при настъпване на условия, които водят до неспособност за осъществяване на съглашението.

В постановлението се планува кметът едностранно да приключва съглашението, в случай че чужденецът редовно нарушава публичния ред; не извършва отговорностите си по споразумението; трайно напуща територията на общината.

Мерките и дейностите за осъществяване на политиките по интеграция ще се финансират от европейски фондове, интернационалните и задгранични финансови принадлежности, интернационалните институции и организации, национално финансиране.

Мерките и дейностите за интеграция на чужденци с предоставено леговище или интернационална протекция след пренасяне или презаселване се финансират по фонд " Убежище, миграция и интеграция ".

Средствата се дават целево от виновния орган по фонда - дирекция " Международни планове " в Министерство на вътрешните работи, по реда, очакван в националните механизми за осъществяване на уговорките на България по пренасяне и презаселване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР