Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие

...
Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие
Коментари Харесай

България не е изпълнила 55 мерки за 2023 г. по членството си в ЕС

Министерският съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейския съюз, към 31 декември 2023 година

 

От общо 194 ограничения в Плана за предходната година са изпълнени 139 ограничения, а неизпълнените ограничения са 55 (28,4%).

 

Отбелязва се, че в края на 2022 година процентът неизпълнени ограничения е бил 34,7%. Неизпълнените ограничения се трансферират в Плана за 2024 година Тези от тях, които не са изпълнени в период, се трансферират за осъществяване до 31 януари 2024 година

 

В Плана за 2023 година са включени и ограничения, въвеждащи условията на наставления на Европейски Съюз със период за транспониране до края на април 2024 година, които също са трансферирани в Плана за 2024 година с настоящите си периоди за осъществяване.

 

От неизпълнените в период ограничения 35 са законопроекти, от които 15 са утвърдени от Министерския съвет и са импортирани в 49-ото Народно заседание.

 

32 неизпълнени ограничения пък са свързани със стартирали процедури за нарушение по член 258 от Договора за действието на Европейски Съюз. С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейския съюз, установени от Европейската комисия в границите на 26 процедури за определяне на несъблюдение на отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз.

 

В Приложение №2 към отчета са посочени 17 невъведени наставления на Европейски Съюз в региона на вътрешния пазар със период за въвеждане до края на месец май 2024 година, които ще бъдат включени в идното така наречен Табло на вътрешния пазар (Single Market Scoreboard).

 

През актуалната година ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на ограниченията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз в Плана за деяние за 2024 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР