Министерският съвет предлага увеличение на акциза за цигарите и тютюневите

...
Министерският съвет предлага увеличение на акциза за цигарите и тютюневите
Коментари Харесай

МС предлага увеличение на цената на цигарите от началото на март

Министерският съвет предлага нарастване на акциза за цигарите и тютюневите произведения от началото на март идната година. С 20 стотинки повече за кутия цигари се планува от следващата година. Това планува планът за смяна на акцизите на тютюневите произведения, който държавното управление одобри. Поетапното повишаване ще продължи и в идващите 4 години.
Прочетете още
От гражданската коалиция " Без тютюнев пушек " са безапелационни, че с изключение на повече доходи в бюджета, мярката се постанова, с цел да се ограничи използването на тютюн и напомнят, че страната ни е измежду водещите по тютюнопушене и смъртност, породена от него в света.

Промените в закона за акцизите и данъчните хранилища плануват да се вкара акцизен календар за интервал от четири години с начало 1 март 2023-та, с който да се реализира уравновесено нарастване на минималното акцизно облагане на цигарите и на останалите тютюневи произведения, в това число и на електронните цигари, съдържащи никотин.

От гражданската коалиция " Без тютюнев пушек " оповестиха, че Министерството на финансите обмисля нарастване на данъка с 5 на 100.

Процентът е коментиран по време на неофициални срещи с специалисти от ведомството, заяви доктор Гергана Гешанова:

" Тяхното предложение е цените да нарастнат с някъде към 20-30 стотинки, което е към 5%. Хората няма поради 20 стотинки да откажат да си купят цигари, а това е задачата на акциза ".

В момента България държи акцизите на минимума, който се позволява от европейското законодателство, само че следва преразглеждане на директивата, което може да дефинира по-високи стойности на акциза, оповестиха от гражданската организация. България гони близо 40% междинен дял на пушачите при възрастното население, оглавява международната ранглиста по смъртност от тютюнопушене и има най-ниско данъчно облагане на тютюневите издеиля. 20 000 души годишно умират заради аргументи, свързани с тютюнопушенето, а през последните 10 години използването на цигари е повишена с 43%.

През 2026 г., единствено поради по-високия данък, кутия цигари към този момент би трябвало да коства със 70 стотинки повече от в този момент. Когато към това се добави и Данък добавена стойност, то разликата към този момент ще гони 1 лев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР