Министерският съвет поиска депутатите да отделят време, за да приемат

...
Министерският съвет поиска депутатите да отделят време, за да приемат
Коментари Харесай

Пари има, но без актуализация на бюджета не могат да се насочат за пенсии, бизнес и здраве

Министерският съвет изиска депутатите да отделят време, с цел да одобряват незабавно актуализацията на бюджета. Служебният министър председател Стефан Янев дефинира политическата обстановка като сложна за прогнозиране и комплицирана даже за специалистите. След съвещанието на Министерски съвет служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че сега поради положителните доходи пари в страната има задоволително, само че без актуализация законът не разрешава те да бъдат ориентирани за пенсии, бизнес и здраве.

Политическата обстановка сега може да докара до сериозна неустойчивост в страната, предвижда служебният министър председател. Затова и прикани депутатите да намерят време за спор по актуализацията на държавния бюджет и тези на здравната каса и публичното обезпечаване.

" Без такава актуализация в идващите месеци до края на годината, през есента ще бъде изключително мъчно и в изискванията на задаващата се здравна рецесия, както поучават експертите, че наклонността е тъкмо такава, ще бъде доста мъчно да се поставят тези ограничения от страната, които са нужни както във връзка с бизнеса, във връзка с стопанската самодейност на жителите, по този начин и във връзка с здравната система и нейната адекватност по преодоляване на рецесията, а също и във връзка с обществената система ", съобщи министър-председателят.

Депутатите да се съобразят с желанията на хората, които са ги избрали, с цел да се избегне обществено напрежение наесен, посъветва още Янев.

Финансовият министър пък разгласи, че сега пари в хазната има и то доста, само че съгласно закона за бюджета, в който са написани както приходната, по този начин и разходната част, те не могат да се харчат без глоба на Народното събрание с актуализиране на бюджета.

Над 2 милиарда спомагателни доходи до края на годината над заложените в бюджета - е прогнозата на финансовия министър и то при тежка коронавирус рецесия. Ако тя не е толкоз тежка, приходите могат да бъдат и по-високи.

Приходите за първото шестмесечие на тази година са 24,758 милиарда лв. или със 3,3 милиарда повече от предходната година. За шестте месеца има не недостиг, а остатък от 118,2 милиона лв..



Предварителните данни показвали, че остатъкът ще нарасне доста до над 700 млн. лева А положителната приходна част от бюджета се дължала частично на по-добрата икономическа обстановка и частично на по-добрата събираемост.

" Тези пари ги има, събрани са или ще бъдат събрани до края на годината, само че без глоба на Народното събрание няма по какъв начин да бъдат ориентирани към тези пера и те да отидат към хората, които имат потребност от тях ", разяснява Асен Василев.

Затова и Василев " умолявал Народното събрание да работи ", с цел да може да има средства да бъдат посрещнати потребностите на българските жители, които не са планувани в настоящия закон за бюджета. До момента отвън заложените в него 1,196 милиарда, са дадени още 1,94 милиарда лева, т.е. двойно над плануваното.

" Възможностите за в допълнение преструктуриране на разноските, с цел да подкрепяме бизнеса и опазването на здравето и пенсионерите, и да проведем новите избори, са доста мощно лимитирани, защото към този момент сме употребявали 1 млрд ", изясни финансовият министър.



Важният въпрос в този момент по думите на Василев бил докога ще стигнат оптимално утвърдените в бюджета разноски. За момента било разчетено всичко да работи без проблем до края на август. След това можело да се вършат спомагателни преструктурирания, да се задейства и наличният буфер от над 350 млн., тъй че да се покрие помощта от 50 лв. за пенсионерите през септември и октомври, само че с доста компликации и без спомагателната помощ 60 на 40 за бизнеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР