Министерският съвет отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за

...
Министерският съвет отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за
Коментари Харесай

Зарков: Правителството отново одобри законовите промени за търсене отговорност на главния прокурор

Министерският съвет още веднъж утвърди предложенията на Министерството на правораздаването за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с повишението на успеваемостта на наказателното произвеждане и регламентиращи ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

„ Законопроектът планува углавен арбитър от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или областен съд, само че с сан на висш арбитър, да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това. Той ще бъде краткотрайно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се дефинира на инцидентен принцип по лист, авансово утвърден от общото заседание на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, всред хората, дали единодушието си за включване им в този лист “, обясни министър Зарков.

Той напомни, че този законопроект беше импортиран в предходното Народно заседание и гласуван само на първо четене на 27 януари т.г., само че заради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена до дъно.

„ Това е законопроектът, който ще смъкна от гърба ни над 70 неоправдателни решения против България. Той има и символно значение. За него се приказва доста и откакто завърши Народното събрание “, означи още Крум Зарков.

Правосъдният министър добави, че без този законопроект няма да има правосъдна промяна в страната, защото той е „ лакмус за съществуването на политическа воля “ за реализирането ѝ.

Крум Зарков изрази вяра предложенията за нормативни промени да бъдат съществено разисквани и признати още в първите месеци на идващото Народно заседание.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР