Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България

...
Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България
Коментари Харесай

Правителството одобри проекта за Бюджет 2024 г.

Министерският съвет утвърди законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2024-2026 година, която съставлява претекстовете към законопроекта. Това оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Запазват се задачите на фискалната политика дефицитът за средносрочния интервал да бъде в границите на фискалните правила и ограничавания по националното и европейското законодателство, при обезпечаване на нужния финансов запас за осъществяване на разходните цели, заложени в държавната стратегия, с акцент върху обществените политики, капиталовите стратегии и промените, финансирани както от националния бюджет, по този начин и от сметките за средства от Европейски Съюз.

Макроикономическата прогноза на Института за разбори и прогнози към МФ планува през 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,2% заради повишаване на вложенията в стопанската система и постигане на размер от 205,8 милиарда лева За 2025 година и 2026 година Брутният вътрешен продукт ще се покачва с по 3%.

През прогнозния интервал се чака инфлацията да продължи гладко да се забавя, следвайки предстоящата динамичност при интернационалните цени. Прогнозата е средногодишната инфлация да се намали до 4,8% през 2024 година, 2,8% през 2025 година и 2,2% през 2026 година Енергийните артикули ще имат негативен принос към инфлацията, дължащ се на предстоящото поевтиняване на транспортните горива.

Параметрите на Бюджет 2024 и АСБП за интервала 2024-2026 година са създадени в границите на Маастрихтските критерии, като за бранш „ Държавно ръководство " дефицитът е надлежно 2,9% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година, 3,0% от Брутният вътрешен продукт за 2025 година и 2,5% от Брутният вътрешен продукт за 2026 година

Планираната консолидация на недостига на бранш „ Държавно ръководство " до 2026 година се реализира макар забележителния резултат от отразяването в разходната част на предстоящите доставки в бранша на защитата през 2025 година при към този момент регистрирани касови разноски през предишни години. По този метод се покрива и един от основните критерии за присъединение към еврозоната.

Бюджетното салдо по КФП е недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт за всяка година от интервала и е в границите на разпоредбите и рестриктивните мерки по Закона за обществените финанси. Очаква се резистентен номинален растеж на приходите, включително на данъчно-осигурителните, и леко понижение на помощите от чужбина, което се дължи на стадиите на реализация на стратегиите, съфинансирани от Европейски Съюз. Като дял от Брутният вътрешен продукт общото равнище на приходите е в диапазона 36,5 – 37% от Брутният вътрешен продукт. Същата наклонност се следи и при общото равнище на разноските (общо разноски и вноска в общия бюджет на ЕС), които като дял от Брутният вътрешен продукт са в диапазона 39,5 – 40%.

Разходите по националния бюджет са в границите на 40%-то предписание по член 28, алинея 1 от ЗПФ и през плановия интервал варират в диапазона 35,2 – 35,5% от Брутният вътрешен продукт.

Минималният размер на фискалния запас към 31.12.2024 година е очакван да остане неизменен по отношение на заложения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година в размер на 4,5 милиарда лева

През интервала 2024-2026 година данъчната политика ще е насочена към опазване на главните цели, свързани с възстановяване на събираемостта на приходите, попречване на опциите за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите.

Запазва се настоящото данъчно облекчение за даване на наетите лица на обществени разноски под формата на ваучери за храна в необлагаем с налог размер до 200 лева месечно, като се планува общата годишна квота за даване на ваучери за храна да се резервира на 1,4 милиарда лева

От 1 януари 2024 година се вкарват електронни ваучери за храна за понижаване на административната тежест посредством цифровизация и обезпечаване на по-конкурентна среда за всички лица, участващи в схемата за данъчното облекчение – оператори на ваучери за храна, работодатели, наети лица и други. Предвиден е шестмесечен временен интервал, през който да действат както ваучерите за храна на книжен притежател, по този начин и електронните ваучери за храна, като окончателното прекосяване единствено към електронни ваучери ще е от 1 юли 2024 година

Продължава използването на по-високия размер на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, като се резервира и опцията за предплатено прилагане на преференцията.

Предвижда се удължение на използването на нулева ставка на Данък добавена стойност за доставките на самун и брашно доникъде на 2024 година и на понижената данъчна ставка на Данък добавена стойност от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги до края на 2024 година

В законопроекта за държавния бюджет за 2024 година е избран 100% дял за страната от държавните сдружения и предприятия за 2024 година

Правителството планува увеличение на оптималния застрахователен приход за всички обезпечени лица за 2024 година от 3 400 лева на 3 750 лева През 2025 година и 2026 година е планувано размерът на оптималния застрахователен приход за всички обезпечени лица да се усили надлежно до 4 130 лева и до 4 430 лева.

Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица се усилва от 1 януари 2024 година от 780 лева на 933 лева, а от 1 януари на съответната година за интервала 2025-2026 година до равнището на минималната работна заплата, избрана според член 244 от Кодекса на труда. Минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства от 780 лева на 933 лева, а от 1 януари на съответната година за интервала 2025-2026 година до равнището на минималната работна заплата, избрана според член 244 от Кодекса на труда. Минималните осигурителни приходи по главните стопански действия и квалификационни групи специалности се усилват до равнището на минималната работна заплата за 2024 година – 933 лева, като се прави промяна единствено във връзка с позициите, които са под избрания размер на МРЗ.

В бюджета за 2024 година е отразено нарастването на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година от 780 лева на 933 лева, като резултатите от размера на прогнозната минимална работна заплата за 2025 година и 2026 година са разчетени в показателен размер, в сходство с наредбите на член 244 от Кодекса на труда.

За 2024 година е разчетено нарастване на средствата за заплати и хонорари на личния състав за изборните длъжности и за заетите в системата на правосъдната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за образуване на възнагражденията.

Осигурени са в целогодишен размер за 2024 година и идващите години средства в следствие от направени нараствания на разноските за личен състав през 2023 година на обособени разпоредители с бюджет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР