Министерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Одобрен е ЗИД на Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки

Министерският съвет утвърди законопроект за изменение и допълнение на Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със артикули.

Промените в закона не засягат реализирането на статистическата активност. Функциониращата система за обявление „ Интрастат “ ще продължи да е главният източник на статистическите данни за вътресъюзната търговия със артикули. Измененията се свеждат до следното:

На Националния статистически институт се разпорежда задължението за продан на микроданни и метаданни с другите страни членки за вътресъюзната търговия със артикули.

Определя се 7-дневен период за обявление на нови данни или осъществяване на корекции във към този момент декларирани данни, в случаите на зародили нови условия.

Понятията, употребявани в закона се синхронизират с понятията, употребявани в регламентите и се дефинират понятията „ вътресъюзен експорт “ и „ вътресъюзен импорт “.

Праговете за обявление на вътресъюзния експорт и вътресъюзния импорт, както и типовете спомагателни данни, подлежащи на обявление на национално равнище, ще се афишират както до момента със заповед на ръководителя на Националния статистически институт, като заповедта ще се обнародва в Държавен вестник. България ще се възползва от опцията, уредена в европейското законодателство, като дефинира праговете за обявление на по-високо равнище. По този метод кръгът на задължените лица – търговците, които подават Интрастат заявления, ще се ограничи, респективно ще се понижи административната тежест.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР