Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Министерският съвет утвърди Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите, който основава режим процедурите за концесиониране на морски плажове да се правят по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Заради събитието, че от 1 януари тази година, плажовете се отдават по Закона за концесиите, се основава риск огромна част от морските линии да останат неохраняеми.

В Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, транспонирана в Закона за концесиите, се планува разпоредбите и процедурите да бъдат ясни и елементарни, да не водят до несъразмерна администрация и да отразяват особеностите на концесиите.

Директивата обаче се ползва единствено за трансграничните концесии, които са със стойност, равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3 % от концесиите за услуга на морските плажове в България биха надхвърлили този предел и попадат в обсега на директивата.

Към сегашния миг има огромен брой неохраняеми морски плажове, изтичат и периодите на доста концесионни контракти.

Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, с цел да се подсигуряват водно избавяне, здравно обслужване и разчистване на линиите.

Очаква се предлаганата смяна в нормативната уредба да сътвори трайна бизнес среда и да е причина за увеличение на вложенията в туризма.
Припомняме, че президентът Румен Радев разкитикува бетона, който се лее по плажовете.

На 13 юни депутатите одобриха измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които не разрешиха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всевъзможни други плажни такъми върху пясъчните дюни. В същото време не се не разрешава застрояването на плажовете.

На идващия ден - 14 юни екоактивисти стачкуваха против измененията в Закона за Черноморието.

На 19 декември предходната година Валери Симеонов съобщи, че Министерството на туризма крие папки с данни за концесиите. По думите му подмолно се раздавали концесиите. За 12 плажа се е явил единствено един претендент. Според него се правели дарове на мутрите. Симеонов дефинира разногласието като Троянска война.

През предходната година Николина Ангелкова изрази несъгласието си с метода, по който Валери Симеонов извърши неочакваните си инспекции за съблюдаване на равнището на шума в курорта.

По-рано тази година Симеонов разгласи, че министърът на туризма Николина Ангелкова приготвя за обмен 20 декара плаж в " Слънчев бряг ", а тя от воя страна отвърна, че " панаирите " на Симеонов пречат на туризма. От министерството на туризма обявиха, че ведомството няма право да продава плажовете, а единствено да ги ръководи, като ги отдава чартърен или на концесия според закона. Министерството актуализирало кадастралната карта в най-известния ни курорт с налични профилирани карти, които са по-актуални от кадастралните.

Наложи се министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков да разяснява въпроса, като съобщи, че продажбата на държавни парцели не стои на дневен ред.

Проверка на ДНСК сподели, че 32 обекта в " Слънчев бряг " са противозаконни, само че при 5-те преместваеми обекта - THE ONE, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и BEDROOM (които вицепремиерът назовава демонстративно с името в превод на български език) не са открити нарушавания - установено е, че те дават отговор на плануваните в схемата настройка в проект и местоположение.

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че въпросните заведения на плажа " Слънчев бряг - юг " са противозаконни и ще бъдат отстранени. Той подал и сигнал за осъществяването на инспекцията. По думите му това са шумните нощни заведения, проверявани през миналото лято поради мощната музика. Заведенията също по този начин имали нелегално построени паркинги и бариери на общински път.

Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че същите преместваеми обекти са изрядни. Според нея заведенията напълно попадат в утвърдените от отрасловото министерство схеми. След това Валери Симеонов се възмути, че на процедура бардаци получават министерска индулгенция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР