Министерският съвет одобри промени в Закона за кадастъра и имотния

...
Министерският съвет одобри промени в Закона за кадастъра и имотния
Коментари Харесай

Геодезисти помагат безвъзмездно на кадастралните служби

Министерският съвет утвърди промени в Закона за кадастъра и имотния указател. Те са ориентирани към възстановяване на административното обслужване и качеството на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Лицата, придобили дееспособност по кадастър по реда на Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР), ще могат безплатно да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК) при административното обслужване на потребителите на кадастрални услуги. Става въпрос за инженери по геодезия с образователно-квалификационна степен " магистър " и най-малко 2 години професионален стаж в региона на кадастъра.

Увеличаването на териториалното покритие на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри, увеличението на броя на новопостроените здания в огромните градове и курортните комплекси и на инфраструктурните обекти усили броя на заявките за услуги. Поради това е належащо службите по геодезия, картография и кадастър да бъдат подкрепени. Към момента покритието на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри е 72%. Предвижда се доникъде на 2019 година то да доближи 90%.

Включването на правоспособни лица в процеса ще усъвършенства обслужването на жителите и бизнеса. Не се планува въвеждане на спомагателна такса за жителите , която те да заплащат на правоспособните лица. Те ще заплащат нормативно избраната държавна такса за съответната услуга.

Правоспособните лица ще имат право на достъп до осведомителната система на кадастъра, какъвто имат общинските служби по земеделие и общините. Те ще могат да получават скици на поземлени парцели, скици на здания, схеми на независими обекти в здания и уреди на техническата инфраструктура , както и удостоверения за съществуване или липса на данни, само че няма да могат да вършат промени на данните в тези документи и в кадастралната карта и в кадастралните регистри. Документите ще се създават автоматизирано от осведомителната система на кадастъра, ще бъдат разпечатвани от правоспособните лица и откакто те ги удостоверят, ще ги дават на потребителите на книжен притежател. Тези документи ще имат силата на формален документ, публикуван от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Редът и изискванията за реализиране и преустановяване активността на правоспособните лица, при подкрепяне на СГКК в административното обслужване, както и документите, които ще могат да дават, ще се дефинират в разпоредба.

Необходимото равнище на знание на нормативната уредба и новостите в региона на геодезията, картографията и осведомителните системи ще се подсигурява посредством задължението правоспособните лица да поддържат и покачват професионалната си подготовка. На всеки 2 години след годината, в която са придобили дееспособност или са минали предходен курс, те ще са длъжни да преминат обучителен курс по стратегия, която е утвърдена от АГКК.

С измененията се диференцират глобите по отношение на поредността на осъществяване на нарушавания на нормативните условия от правоспособни лица. При първо нарушаване ще се постанова санкция в размер от 1000 до 5000 лева или имуществена глоба на стойност от 5000 до 10 000 лева При наново нарушаване ще се пристъпва към лишаване на правоспособността за период от 1 до 3 години , като срокът ще се дефинира според от нарушаването.

Съдебните органи и притежателите на недвижими парцели към този момент могат да получават електронни скици, схеми и удостоверения от АГКК посредством осведомителната система на кадастъра, като тези електронни документи ще могат да се употребяват за провежданите производства от административните и правосъдните органи. Добавянето на заинтригуваните лица разрешава електронната схема, скица или уверение да се даде в електронен тип на правосъден или административен орган на разположение с обществени функционалности или организация, която дава публични услуги, за задачите на съответното произвеждане. От тази опция ще могат да се употребяват и съдиите по вписванията, които при осъществяване на производството наложително ревизират за съществуване на скица/схема на парцела, който се вписва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР