Министерският съвет одобри проекта на Програма за транснационално сътрудничество Евро-Средиземноморски

...
Министерският съвет одобри проекта на Програма за транснационално сътрудничество Евро-Средиземноморски
Коментари Харесай

България ще участва в програмата „Евро-Средиземноморски басейн“

Министерският съвет утвърди плана на Програма за транснационално съдействие „ Евро-Средиземноморски басейн “ 2021-2027 (EURO-MED). С решението на държавното управление се обезпечават условия за пълноценното присъединяване на български бенефициенти в новата стратегия на Европейския съюз за териториално съдействие. Страната ни ще може да се включи в нея с цялата си територия, а народен орган ще е Министерството на районното развиване и благоустройството.

Програма EURO-MED обгръща 69 района от равнище 2 (NUTS II) в 10 страни-членки на Европейски Съюз и четири кандидат-членки. Това съставлява 25% от територията на съюза, с над 140 млн. души население.

Държавите, участващи в програмата, са България, Кипър, Хърватска, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания, както и четири страни кандидат- членки на Европейски Съюз - Албания, Черна гора, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Общият бюджет на програмата за интервала 2021-2027 година е в размер на над 293 млн. евро, от които 80% се дават от Европейския фонд за районно развиване.

Тя ще финансира взаимни планове в границите на три целта: Иновации, Околна среда и Управление.

Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове, асоциации, неправителствени организации, цивилен обединявания и мрежи и други.

Основната цел на програмата е да способства за прехода към неутрално във връзка с климата общество, като в същото време подсигурява устойчивия и новаторски напредък на районите, в сходство с новата политика на доближаване на Европейски Съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР