Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

МС одобри промените в Закона за защита от шума

Министерският съвет утвърди план на закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана от шума в околната среда. Той има за цел да обезпечи запазване здравето на популацията от нездравословното влияние на шума, провокиран от активността на търговски и индустриални обекти, разкрити в жилищни здания и здания със смесено предопределение, зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии, както и зони със смесено предопределение.
В тази връзка се предлага издаването на мнение от районните здравни инспекции до общинските и районни администрации, по отношение на обезпечаването на акустичен комфорт на живущите единствено за търговски и индустриални обекти, разкрити в жилищни здания и/или в здания със смесено предопределение, в които част от постройката е планувана за жилищно строителство.
Със законопроекта се основава правно съображение за издаване от Министерския съвет на разпоредба, която ще дефинира условията за обезпечаване на естествена акустична конюнктура в жилищни и публични здания и в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони и територии със смесено предопределение, както и условията към потреблението на озвучителни средства, която ще регламентира ясно изискванията за обезпечаване на естествена акустична среда в урбанизираните територии, подлежащи на здравна отбрана, през другите елементи на денонощието.
Със законопроекта се вкарват ограничавания в избрани часови пояси за озвучаване на открити площи в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предопределение, озвучаването на открити площи от пътни транспортни средства и плавателни средства предопределени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги. Предвидени са и съответните изключения от тези ограничавания. Въвежда се условието озвучаването на гореописаните открити площи да става единствено с озвучителни средства с инсталирани автоматизирани регулатори, контролиращи равнището на звука, по този начин, че да не се позволява равнище на звук над нормативно избраните гранични стойности.
Допълват се контролните пълномощия на министъра на вътрешните работи и избраните от него длъжностни лица във връзка с озвучаването на открити площи в тези зони. При реализиране на контролните си пълномощия избраните от министъра на вътрешните работи лица ще могат да издават разпоредби по член 64 от Закона за Министерство на вътрешните работи и да постановат административни санкции по реда на този закон.
Предвижда се и завишаване на избраните в закона санкции и имуществени наказания за предварителна защита, въздържане на нарушителите и основаване на условия за живот без звук над допустимите граници в околната среда.
Очакваният резултат от приемане на препоръчаните промени и допълнения на закона е обезпечаване на акустичен комфорт, възстановяване качеството на виталната среда и повишение на успеваемостта и качеството на контрола. Ще се основат спомагателни благоприятни условия за предварителна защита и запазване на публичното здраве.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР