Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Най-сетне: Въвежда се пълна дигитализация на имотния регистър

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния указател. Той планува обезпечаване на цялостна цифровизация на имотния указател, воден от Агенцията по вписванията, посредством основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи.
Прочетете още
Още през 2000 година бе планувана законодателна промяна в системата на вписванията посредством прекосяване от лична към действителна система на регистриране (не по персони, а по имот). Реформата предвиждаше имотният указател да се води освен на хартия, само че и редом в електронен тип. Повече от 20 година по-късно тя не е осъществена на процедура - сега вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия, се сочи в претекстовете към законопроекта.

С гласувания проектозакон нормативно се урежда имотният указател като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. Регламентира се еднаквост сред наличието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, надлежно наличието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Законодателно се дефинира пълномощието на службите по вписванията да вкарват информация в електронните партиди на недвижими парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР