Министерският съвет одобри позицията на България и мандата за нейното

...
Министерският съвет одобри позицията на България и мандата за нейното
Коментари Харесай

Одобрена е българската позиция за предстоящото заседание на EPSCO, част „Здравеопазване“

Министерският съвет утвърди позицията на България и мандата за нейното показване за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване“) /EPSCO/, която ще се организира на 29 март 2022 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Предвиден е спор по две настоящи за Европейски Съюз тематики в областта на опазването на здравето – опциите за актуализиране на Стратегията на Европейски Съюз за имунизациите против COVID-19 и възстановяване на Европейския контракт на редките болести.

България ще регистрира, че актуализирането на Стратегията за имунизациите следва да бъде съобразено с наличните научни данни и съобразена с националните особености и специфики на здравните системи. Моментът е подобаващ за добиване на поучения от рецесията с COVID-19 и преоценка на метода на Европейски Съюз, за обезпечаване на по-ефективен механизъм за превъзмогване на усложненията пред шерването на ваксини с трети страни.

Втората сесия ще сложи акцент върху пациентите с редки болести. Според България дейностите на равнище Европейски Съюз могат да бъдат насърчавани, защото обединените старания имат капацитет да обезпечат по-добра отбрана за всички пациенти с редки болести. За да бъде дейно съдействието, е нужен метод, който да подсигурява оптималната еластичност за страните членки, при вземане предвид със спецификите на национално равнище, финансовите благоприятни условия на всяка една страна членка, както и от потребността да се подсигурява уравновесен и обективен метод по отношение на всички категории пациенти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР