Министерският съвет одобри постановление за изменение и допълнение на Правилника

...
Министерският съвет одобри постановление за изменение и допълнение на Правилника
Коментари Харесай

Бюрото за защита на свидетелите - окончателно при правосъдния министър

Министерският съвет утвърди разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за използване на.

Промяната в правилника е поради измененията в Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане (ЗИД на ЗЗЛЗВНП), обнародван, Дъждовни води, бр. 80 от 2021 година С тях Бюрото по отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане се преобразува в независима организационна конструкция -.

В осъществяване на законовата наредба е належащо да бъде променен и допълнен подзаконовият нормативен акт - Правилника за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, като се приведе в сходство със закона за безпроблемното действие на Бюрото по отбрана на застрашени лица и осъществяването на специфичната отбрана.

С приемането на акта ще се понижи оптимално рискът за реализиране на противоправни похищения по отношение на застрашени лица и директно обвързваните с тях лица, както и ще са налице всички предпоставки за своевременното предприемане на нужните сложни ограничения за отбрана и дейностите свързани с тях.

Освен това държавното управление одобри мнението на Министерския съвет по конституционно дело № 20 за 2021 година, формирано по искане на основния прокурор на Република България за определяне на противоконституционност на наредбата на § 25 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане (ДВ, бр. 80 от 2021 г.).

В мнението е застъпена тезата, че настояването на основния прокурор е безпричинно и голословно. Изложени са подробни доводи за сходство на оспорената законова уредба с Конституцията. В мнението се предлага да отхвърли като безпричинно настояването на основния прокурор.
Пазят очевидци с трактори и косачки
Косачки и трактори се оказаха част от  имуществото на Бюрото за отбрана на очевидци, което до неотдавна бе под командването на основния...

Припомняме, че Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане за оповестяване на противоконституционност на наредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, съгласно която при основния прокурор, следва да се дават на Министерството на правораздаването, оповестиха от прокуратурата. Конституционният съд към този момент е образувал дело по настояването на основния прокурор. Докладчик е арбитър Павлина Панова. Според настояването до Конституционен съд, с приемането на наредбата Народното събрание е задължило Министерския съвет да отнеме парцели - обществена и частна държавна благосъстоятелност, дадени за безплатно ръководство на Прокуратурата и употребени от Бюрото по отбрана, и да ги даде на Министерство на правораздаването. Това, съгласно основния прокурор, е в несъгласие с Конституцията, където се показва, че Министерският съвет провежда стопанисването на държавното имущество и има оперативни управнически функционалности във връзка с реда, по който се реализира разпореждането с него.

Иван Гешев счита, че е нарушен и правилото на разделяне на управляващите, защото законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни пълномощия на изпълнителната. Освен това, съгласно основния прокурор, парцелите на правосъдната власт, се ръководят от Пленума на Висшия правосъден съвет и предназначението им не може да се трансформира без единодушието на органите на правосъдната власт. Иван Гешев показва още, че Бюрото в този момент е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще разреши отсега нататък то да реализира активността си в цялостна степен.

 

 

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР