Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на нов

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на нов
Коментари Харесай

Вече е ясно е кой ще застрахова АЕЦ „Козлодуй“

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на нов контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност " на АЕЦ „ Козлодуй ". Застрахователният контракт ще бъде подписан с Гражданско сдружение „ Български народен осигурителен нуклеарен пул " за период от една година. Срокът на досегашния контракт изтича на 31 юли 2021 година
От 2002 година „ АЕЦ Козлодуй " ЕАД подписва годишно контракт за застраховка "Обща гражданска отговорност ", покриваща отговорността на централата за нуклеарна щета. Уредбата на застраховката „ Обща гражданска отговорност " за АЕЦ се съдържа във Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета и в глава десета „ Гражданска отговорност за нуклеарна щета " от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ).
Съгласно член 129, алинея 2 от ЗБИЯЕ експлоатиращият нуклеарната апаратура е само виновен за вредите от нуклеарна повреда, в случай че във Виенската спогодба не е несъмнено друго.
АЕЦ „ Козлодуй " е избрана за сдружение, експлоатиращо нуклеарната апаратура, която включва нуклеарните реактори и другите уреди, ситуирани на площадката на централата, като се изключи оборудванията за ръководство на радиоактивни боклуци, предоставени за стопанисване и ръководство на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР