Министерският съвет одобри днес Концепция за наказателна политика за периода

...
Министерският съвет одобри днес Концепция за наказателна политика за периода
Коментари Харесай

Акцент върху пробацията предлага нова концепция за наказателна политика

Министерският съвет утвърди през днешния ден Концепция за наказателна политика за интервала 2020 - 2025 година Вместо затвор за по-леките закононарушения, да се присъжда пробация, предлага Концепция за наказателна политика. Целта е да се създадат промени в наказателната система, които да я усъвършенстват. Концепцията предлага да се разши обсега на пробацията като опция, за сметка на дейно отнемане от независимост, с цел да се реализира повече предварителна защита за действията с понижена социална заплаха.

В тази връзка в концепцията написа, че публичната заплаха на някои действия, включени в Особената част на Наказателния кодекс , е отпаднала.

В европейски мащаб също се следи наклонност за декриминализиране на действия е понижена социална заплаха, написа още в концепцията.

Концепцията е създадена след разбор на настоящи престъпни данни.

Предлага се да се направи деликатна преценка на адекватността на плануваните санкции при вземане предвид на публичната заплаха на забележителна част от съставите в Наказателен кодекс, при придаване на по-голяма значителност на административнонаказателната принуда, като неразделна част от наказателната политика на страната.

Принципите на актуалната идея за наказателна политика са в синхрон с главните положения на актуалното наказателно право, като водещи измежду тях да са : обоснованост, съгласуемост и поредност на осъществяването на законодателни промени; пропорционалност на наказанията; повишение на присъединяване на потърпевшите в наказателния развой и поощряване на възстановителното правосъдие; сходство на правната уредба със наложителните за България стандарти съгласно правото на Европейския съюз и интернационалното право в наказателната област.

Целта на новата идея е да се увеличи успеваемостта на наказателната принуда, да се усъвършенства системата на наказванията и да се увеличи публичното доверие в наказателното правораздаване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР