Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване поемането

...
Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване поемането
Коментари Харесай

Правителството одобри поемането от Италия на ролята на Рамкова държава на бойна група

Министерският съвет на Република България одобри решение за одобрение поемането от Италианската република на ролята на Рамкова страна на бойна група и разрешаване пребиваването на територията на Република България с политико-военен темперамент на въоръжени сили на страни членки на Алианса по отношение на осъществяване на съюзнически отговорности в състава на бойна група на територията на Република България.

С това решение се утвърждава поемането от Италианската република на ролята на Рамкова страна на бойната група, изграждана на територията на Република България според Решение на Министерския съвет №108 от 2 март 2022 година за присъединяване в интервенция по увеличаване на отбранителния капацитет на НАТО за отбрана на териториалната целокупност на страните-членки на Алианса. Предвижда се това да се извърши след реализиране на първични оперативни качества и на подготвеност за вдишване на тази роля от италианската страна. За тази цел се позволява за присъединяване в бойната група, пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република на територията на Република България с нужното им въоръжение, екипировка и техника, за периода на действие на бойната група. В допълнение, за присъединяване в бойната група се позволява и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Република Албания на територията на Република България с нужното им въоръжение, екипировка и техника, за периода на действие на бойната група.

Освен това, към състава на бойната група се чака принос с формирования от въоръжените сили и на други страни членки на Алианса.

След поемането на ролята на Рамкова страна на бойната група от Италианската република, Република България ще понижи досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с даването на поддръжка като страна-домакин.

С това решение Република България затвърждава съюзната взаимност на страната ни към общите старания на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната целокупност на страните членки на НАТО.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР