Министерският съвет (МС) одобри проекта за държавен бюджет за предстоящата

...
Министерският съвет (МС) одобри проекта за държавен бюджет за предстоящата
Коментари Харесай

Добре подготвен и балансиран. Правителството одобри проекта за Бюджет 2024

Министерският съвет (МС) утвърди плана за държавен бюджет за идната 2024 година , заяви пресцентърът на държавното управление в петък.

Новината идва две седмици откакто министърът на финансите Асен Василев . Акцентите в него включват увеличение на минималната заплата до 933 лева , 11% нарастване на пенсиите и вложения от над 12 милиарда лева

Проектът, утвърден от Министерски съвет, планува още брутният вътрешен артикул (БВП) да нарасне до 3,2% през 2024 година По отношение на данъчната политика се възнамеряват по-добра събираемост на приходите и попречване на укриването на налози и осигуровки.

Осигурителната политика включва увеличение на оптималния застрахователен предел - от 3400 на 3750 лева .

Правителството също по този начин утвърди в бюджета да се включи даването на спомагателни средства за обучение, обществени услуги, опазване на здравето и спорт. Очаква се междинната пенсия през 2024 година да доближи 883 лева

В сферата на защитата бюджетът за 2024 година възнамерява средствата да набъбнат до 2,05% от Брутният вътрешен продукт.

В началото на изключителното съвещание на Министерски съвет в понеделник министър председателят Николай Денков сподели, че бюджетът е „ доста добре квалифициран и уравновесен “.

„ Бюджетите не са просто таблици с цифри. От тях зависят заплатите, градежът, поддръжката и ремонтите на пътища, учебни заведения и лечебни заведения. От тях зависи развиването на районите, безусловно ориста на всеки един жител на България “, сподели министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция.

Денков чака Народното събрание да утвърди бюджета с минимални корекции и да го одобри в къс период, с цел да може той да влезе в действие от 1 януари 2024 година

Преди няколко седмици две от партиите, подкрепящи държавното управление,. ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха в плана да бъдат вписани настояванията на общините, с цел да гласоподават в интерес на плана.

Останалите партии в Народното събрание - Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “ обявиха, че няма да поддържат бюджета.

Бюджетът за 2024 година трябваше да бъде импортиран в Народното събрание до 31 октомври , само че депутатите удължиха законовия период поради локалните избори.

Забавяне има и при приемането на данъчните закони, които би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание, преди да се гласоподава проектобюджетът.

В петък, когато Министерски съвет утвърди Бюджет 2024, депутатите одобриха данъчните закони на първо четене.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР