Министерският съвет /МС/ одобри на днешното си заседание проект на

...
Министерският съвет /МС/ одобри на днешното си заседание проект на
Коментари Харесай

България и САЩ ще си сътрудничат за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“

Министерският съвет /МС/ утвърди на днешното си съвещание план на съглашение сред държавните управления на България и Съединени американски щати за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и нуклеарната стратегия за цивилен цели на Република България.

С решение на Народното събрание от месец януари предходната година се разпорежда на Министерски съвет да организира договаряния и да подписа съглашение с държавното управление на Съединени американски щати за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР 1000 . Проектът на съглашение предстои на ратификация от Народното събрание.

Документът има за цел да сътвори рамка за задълбочаване на съдействието по плана за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ и нуклеарната стратегия за цивилен цели в Република България въз основа на правилото на взаимната полза и като се вземат поради общите ползи и цели на двете страни.

Консултациите, обменът на експертен и механически принос за реализиране на прогрес при създаването на нуклеарната стратегия на България, присъединяване на субекти от трети страни , при съблюдаване на използваното национално законодателство, в проектирането, построяването и стартирането в употреба на н ова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ , идентифицирането на евентуално финансиране, насърчаването на нуклеарната сила за цивилен цели в границите на Европейския съюз са измежду главните действия по съглашението.

За България нуклеарната енергетика има значима роля при гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност. Тя обезпечава сила на налични цени и е основен детайл напъните за прекосяване към нисковъглеродна стопанска система .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР