Министерският съвет (МС) одобри 21 национални програми за образование, които

...
Министерският съвет (МС) одобри 21 национални програми за образование, които
Коментари Харесай

Министерският съвет одобри 21 национални програми за образование

Министерският съвет (МС) утвърди 21 национални стратегии за обучение , които ще се извършват през 2023 година, заяви на брифинг служебният министър на образованието проф. доктор Сашо Пенов.

Общата стойност на всичките национални стратегии , за които са планувани средства, е 229 838 лв.., което обезпечава и надгражда дейностите, които се правят в образованието дружно с другите средства, планувани за прехрана на образованието, сподели министърът. Той акцентира, че наличието на националните стратегии авансово се разисква на Отраслов съвет, в който вземат участие всички обществени сътрудници. След това те подлежат на публично разискване , на което заинтригуваните страни могат да дават оферти по подобряването им. Следва обобщаване на резултатите от тези разисквания и внасяне в Министерски съвет за тяхното утвърждение.

Ежегодно Министерството на образованието и науката (МОН) разгласява доклад за осъществяването на националните стратегии от миналата година, като тази година докладът е оповестен на страницата на МОН  в интернет на 20 април, осведоми министърът.

Той обърна внимание на новите национални стратегии –  " България - просветителни направления "  и  " Неразказаните истории на българите ". 

Първата стратегия замества завършилата по време на коронавирус рецесията стратегия " Отново дружно ", която даваше опция на учениците да пътуват по българските туристически обекти. Тъй като пандемията мина , преценихме, че средствата могат да се употребяват за нова стратегия, обвързвана с просветителния развой, което дава опция получените познания в учебно заведение да се надградят с посещаване на обекти в действителна среда, уточни Пенов.

Предоставя се опция за образуване на екскурзии от 2 до 5 дни в разнообразни обекти, свързани с историята, археологията, географията, биологията, стопанската система, архитектура, етнография и занаятите. Целта е децата да видят и възприемат на място материала, който учат в учебно заведение, разясни министърът и сподели, че могат да аплайват всички държавни, общински, частни, духовни учебни заведения, както и българските неделни учебни заведения в чужбина.

На второ място той акцентира значимостта на стратегия " Неразказаните истории на българите ". В края на предходната година Народното събрание одобри нова редакция на Закона за предучилищното и учебното обучение, в която се подчертава върху съхраняването на българската национална еднаквост и съзнание като цел на просветителния развой, напомни Сашо Пенов.

Затова считаме посредством тази стратегия да насърчим постигането на тази цел. Идеята е посредством активизиране на действия в българските държавни и неделни учебни заведения в чужбина, да се даде опция локалната общественост в чужбина да изследва български източници, родови корени, с което да се способства за одобряването на българската еднаквост и съзнание. Могат да вземат участие държавните висши учебни заведения, научните институти на Българска академия на науките и децата, които посещават българските неделни учебни заведения зад граница , които са над 340, осведоми министърът.

С оглед средата, в която живеем и случаите на експанзия в учебни заведения се планува нов модел „ Училища без експанзия “ в националната стратегия   " Подкрепа за личностно развиване на децата  и учениците ", заяви още служебният учебен министър. Според него е значимо да се даде опция децата да участват повече в учебно заведение, да споделят своите разбирания, да имат взаимни действия, да се образоват по предварителна защита на експанзията, като се употребяват уменията на педагогичен експерти, като крайната цел е построяването на един положителен климат и предварителна защита за насилието.

Сашо Пенов заяви, че продължава доста добре признатата програма  " Заедно в изкуствата и спорта "  за насърчаване на групови спортове в учебните заведения, по която могат да вземат участие и деца със специфични просветителни потребности.

Друг акцент, заложен общо в наличието на националните стратегии, е възстановяване на IT уменията, свързани с киберсигурност и безвреден интернет, като целевата група са освен учениците, а и учебните заведения. Целта е да се сътвори среда, в която учениците внимателно могат да употребяват актуалните технологии, означи министър Пенов.

Той осведоми, че продължава програмата  " Изучаване и запазване на традициите и историите в българската войска " , към която имаше нараснал публичен интерес. Тя е провеждана през 2021 година, отзвукът в учебните заведения е положителен, по тази причина програмата ще участва и тази година, с цел да се утвърди българската национална еднаквост и съзнание. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР