Министерският съвет (МС на редовно правителство - б.р.) прие ,

...
Министерският съвет (МС на редовно правителство - б.р.) прие ,
Коментари Харесай

Събирането на оферти за Грипен не било включено в План на МС за армията

Министерският съвет (МС на постоянно държавно управление - б.р.) одобри, където този план (за " Грипен " ), не съществува. Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният зам.-министър на защитата в кабинета " Петков " Йордан Божилов.

Той съобщи изрично, че е нужно е възобновяване на въоръжението на Българската войска . За да си отговорим на въпроса какво може да си позволим, би трябвало да имаме решение на Народното събрание. Първо да се дефинира рамката - какво нашето общество може да си разреши. 
 Искаме да купим от Швеция 10 изтребителя
Искаме да купим от Швеция 10 изтребителя " Грипен "

Писмото е изпратено на 30 септември

Дори 2% и малко над 2% от Брутният вътрешен продукт за армията да достигнем, не можем да покрием тези потребности за въоръжение. А ние имаме потребност да влагаме и в хора, образование, инфраструктура, изясни Божилов.

Той напомни началото на диалозите за придобиване на нов вид изтребител - още през 2004 година и отпаднали план да купим остарели Ф-16, който съгласно Божилов бил добър план.

" Закупили сме 8 Ф-16, които ще закъснеят, ще имаме готови летци, които могат да извършват всички тези задания. 2025 година ще стартираме въздушен надзор и всичко, което и в този момент се прави ", сподели Божилов. Според него е голословно за какво в този момент се желае да имаме самолети втора употреба (специално за събирането на предложения за " Грипен " ), които да поемат въздушния надзор до момента в който дойдат американските Ф-16 .

За да няма празен ход сред изтичащия запас на актуалните ни изтребители  МиГ-29 и предстоящите американски, които да поемат въздушния надзор, Божилов сподели, че единият вид е да се търси оптимално удължение на МиГ-29. 
 Нашите МиГ-ове ще се употребяват предпочитано при взаимния въздушен надзор
Нашите МиГ-ове ще се употребяват предпочитано при взаимния въздушен надзор

До 31 март 2022 година български и испански изтребители пазят небето ни дружно

" Отбраната не се прави единствено със самолети, имаме и други средства. Нашата защита е и част от защитата на НАТО, може да желаяме от съдружниците управление на нашето небе ", сподели Божилов. И незабавно добави, че всяка една стъпка би трябвало да се види до какво води
 Държавният глава се тревожи поради ниския нальот на летците ни
Държавният глава се тревожи поради ниския нальот на летците ни

Трябва да получим още осем самолета

Един от рисковите фактори в авиацията е ниския нальот на военните ни водачи. " Много малко летят, това което се поддържа (за самолетите - б.р.), е на процедура със силите и средствата на нашите водачи и техници, призна той.

Подготовката на един авиатор лишава време , посочи някогашният зам.-военен министър. От 1,-2 години са подготвителните стратегии на нашите летци, те летят на тренажори, ще имат и механически пилотаж. 2025 година ще имаме готови летци, даде обещание Божилов. 
 ISW: Ударът по Кримския мост - националисти намерено подлагат на критика Путин
ISW: Ударът по Кримския мост - националисти намерено подлагат на критика Путин

Кремъл е почнал лов на висши военни

Относно случая с взривената цистерна на моста над Керченския залив към Крим, Божилов сподели, че гърмежът на Кримския мост е следващ удар по психическото положение на Русия . Той е основен транспортен кулоар за обезпечаване на войските в южната част на Украйна. Руската войска страда от неприятна логистика, неприятно управление и липса на модерни оръжия, сподели Божилов. Той чака, че този удар ще бъде употребен от Украинската войска.

" Украйна има духа, силите и положително командване да усвои нови територии. Това е метода да бъде прекъсната тази война - докъдето са били границите, до там да се върне Русия ", сподели Божилов. В противоположен случай той не изключва и партизански тактики. 
 Русия подозира и българско присъединяване в офанзивата против Кримския мост Обновена
Русия подозира и българско присъединяване в офанзивата против Кримския мост

Според съветските управляващи, атентатът е проведена от украинските спецслужби, с помощта и на съветски жители

Относно споменаването, че камионът, който се взривил на моста, бил минал през България, Божилов сподели, че привличането на името на България е неуместна теза, която се употребява в пропагандата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР