Министерски съвет трябва час по-скоро да вземе решение как ще

...
Министерски съвет трябва час по-скоро да вземе решение как ще
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Липсата на регулаторна рамка може да забави изпълнението на Плана за възстановяване

Министерски съвет би трябвало час по-скоро да вземе решение по какъв начин ще бъде ръководен ПВУ, безапелационен е претендентът за депутат от листата на " Българска социалистическа партия за България " в 25-и МИР

Липсата на регулаторна рамка ще забави осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. За това предизвести претендентът за депутат с номер 103 в листата на " Българска социалистическа партия за България " в 25-и МИР в София Станислав Младенов, който е и специалист в Съвета по стопанска система в Столичната градска организация на социалистите.

" Със задачата да показа оферти за ръководство на Плана за възобновяване и резистентност сега е натоварена Дирекция " Национален фонд ". По-големият проблем е, че не е ясно самият План по коя законодателна рамка ще бъде изпълняван. Защото Законът за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ) е основан и се извършва по отношение на кохезионните фондове. А Планът за възобновяване и резистентност не е подобен, той е по-скоро обезщетителен механизъм, механизъм за смяна на градежа на стопанската система на потърпевшите от здравната рецесия страни в Европа ", изясни той.

Експертът на Българска социалистическа партия - София предизвести, че все още няма изясненост по какъв начин тъкмо ще бъде изпълнен Планът за възобновяване и резистентност на чисто регулаторно равнище. " Никой не може да каже дали ще бъдат изпълнявани наредбите на ЗУСЕСИФ във връзка с тръжните процедури. Не е ясно и дали наредбите на Постановление на Министерски съвет №160, което е обвързвано с провеждането на тръжни процедури по цялата хоризонтала и вертикала на разходването на средства от европейски стратегии, ще бъдат изпълнявани ", разяснява Младенов.

Той прикани в най-кратки периоди Дирекция " Национален фонд " да откри решение на всички въпроси без отговор досега, свързани с регулацията за осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност.

" Най-доброто решение е ръководството му да стартира по съществуващата регулация. Това ще спести доста време, защото приемането на нов закон ще може да се случи тогава, когато има постоянен кабинет. Ето това е още една причина политическите партии да бъдат виновни и да създадат всичко допустимо да има ръководство след изборите на 14-ти ноември ", разяснява претендентът за депутат от листата на " Българска социалистическа партия за България " в 25-ти МИР.

„ Едно е несъмнено - Министерски съвет би трябвало час по-скоро да вземе решение по тематиката, с цел да избегнем ново закъснение на осъществяването на Плана. Би било демонстрация на разсъдък и предвидливост, в случай че Министерство на стопанската система стартира подготовката на някои от процедурите или най-малко на детайлите, които са авансово известни. Например, секторите, които ще са възможни в тръжните процедури, са ясно дефинирани в плановите фишове и това разрешава да стартира работа по тях незабавно. Много е значимо да бъдем далновидни и да действаме мъдро във времето до идването на първия транш от Плана за възобновяване и резистентност. Така освен ще избегнем в допълнение закъснение, само че и ще можем да наваксаме това, което допуснахме при внасянето му в Европейската комисия ", съобщи Станислав Младенов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР