Министерски съвет проведе днес редовното си заседание. Вижте какви решения прие

...
Министерски съвет проведе днес редовното си заседание.
Вижте какви решения прие
Коментари Харесай

Минималната работна заплата става 933 лева от 1 януари 2024 г.

Министерски съвет организира през днешния ден постоянното си съвещание.

Вижте какви решения одобри кабинетът " Денков ". 

Одобрени са промени в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт

Правителството дефинира за членове на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) Весела Начева Начева - основен секретар на Министерството на труда и обществената политика, Галин Стефанов Желев - шеф на отдел в дирекция „ Държавни разноски “ на Министерството на финансите и Наташа Томова Стоименова - Кунгалова - шеф на бранш в дирекция „ Финанси и ръководство на собствеността “ на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Промяната е по отношение на постъпило предложение за допълнение на състава на Надзорния съвет с трима нови представители от квотата на организациите на служащите и чиновниците.

По закон Надзорният съвет на Национален осигурителен институт се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и еднакъв на тях брой членове, избрани от държавното управление, един от които наложително е заместник-изпълнителен шеф на Националната организация за приходите.

 

Възнагражденията на учените по стратегиите „ ВИХРЕН “ се усилват с 16 %

Възнагражденията за учените, назначени по стратегиите за върхови проучвания за развиване на европейската просвета ВИХРЕН и ВИХРЕН - 2021, се усилват с 16 %, реши държавното управление. Повишението е съобразено с показателя на разноските за труд в област „ Професионални действия и научни проучвания “, оповестен от Евростат. И двете стратегии поддържат работата в България на учени с високи достижения.

Заплащането на откривателите не е било обновено в последните 4 години с оглед инфлацията в интервала след стартирането на стратегиите. С нарастването месечното заплащане на водещ откривател по стратегиите става до 7000 лева, за старши помощник до 5200 лева, за постдокторант до 4100 лева, а за млад академик без просветителна и научна степен „ лекар “ или докторант до 2300 лева

Предлаганото нарастване ще бъде в границите на бюджетите на плановете, финансирани по стратегиите.

 

Изменя се Националната стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните, в това число зоонозите

Министерският съвет утвърди Решение за изменение и допълнение на Националната стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните, в това число зоонозите (НПБЖЗ) за интервала 2022 - 2024 година Изменението и допълнението на програмата има за цел опазването на здравето на животните и хората в България и спазването на един от главните правила за основаване на Европейския съюз (ЕС) - свободно придвижване на животни и скотски артикули на територията на страните членки на Европейски Съюз и използване на настоящото законодателство в региона.

Поради географското си местонахождение, България е непрекъснато застрашена от проникването на заболявания по животните и зоонози посредством непрекъснатия трафик на хора, животни и транспортни средства през страната. Това постанова поддържането на непрекъснато настояща система за профилактика и надзор против заразните заболявания по животните.

В програмата са посочени предпочитаните заразни заболявания и зоонози, които могат да имат доста икономическо влияние или да съставляват опасност за публичното здраве. Сред тях са Африканската чума по свинете, Инфлуенца по птиците, Бяс, Класическата чума по свинете, Ку-треска, Заразен нодуларен дерматит, Син език, Треска от Западен Нил, Антракс и други За всяка болест са разказани в детайли ограниченията, които би трябвало да се подхващат и които са финансирани от страната.

Поддържането на добър здравен статус на животните и на качеството на продуктите, добити от тях, е гаранция за здравето и благополучието на хората, свободното придвижване на животни и получените от тях артикули в страните членки на Европейски Съюз, както и за безпроблемен експорт за трети страни.

 

Правителството одобри промени в разпоредбите за съгласуваност сред ръководещите органи на стратегиите МИГ и МИРГ

Правителството одобри промени в Постановление № 161 на Министерски съвет от 2016 година, с което се дефинират разпоредбите за съгласуваност сред ръководещите органи на стратегиите, локалните инициативни групи и локалните инициативни риболовен групи, по отношение на осъществяване на метода „ Водено от общностите локално развиване " (ВОМР) за интервала 2014-2020 година

Промените целят отразяване на плануваното в признатата с Постановление № 290 на Министерския съвет от 2022 година Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация. С изменението оптималният размер на допустимите разноски от 200 000 евро за план няма да се ползва във връзка с цената, с която са индексирани към този момент утвърдени за подкрепяне разноски по контракти с бенефициенти, според признатата Методика. По този метод ще бъдат обезщетени обществените бенефициенти, изпълняващи планове за строително-монтажни работи по метода ВОМР заради значително нарастване на цените на главните артикули и материали, формиращи цената на контракта за строителство след датата на подписване на административните контракти за даване на безплатна финансова помощ.

С изменението се планува сполучливо осъществяване на към 320 плана, финансирани по метода ВОМР 2014 - 2020 година и недопускане на загуба на контрактуван финансов запас.

Промените не водят до промени в целевите стойности на индикаторите за осъществяване на стратегиите.

 

Одобрена е смяна в листата на общинските пътища

Министерският съвет утвърди смяна в листата на общинските пътища. Той се добавя с нови пътни трасета на територията на общините Ардино и Марица. Така общата дължина на пътищата в община Ардино се усилва с 4,577 км посредством включването на път KRZ3024 /Ш-8653, Брезен - Боровица /Боровица - Стар читак - Рибарци - Сухово. Общинските пътища в община Марица се усилват с 2,815 км посредством включването на път PDV1151 /11-64, Карлово - Пловдив/ Труд - Строево /Ш-606/.

Промяната ще даде опция на общинските администрации да потърсят благоприятни условия за обезпечаване на средства, разнообразни от общинския бюджет, за ремонт и поддръжка на трасетата за обезпечаване на сигурност за ползвателите на общинската пътна мрежа.

 

Министерският съвет анулира решения за създаване на АЕЦ „ Белене “ и определянето й за обект с национално значение

На днешното си съвещание Министерският съвет одобри решение, с което анулира решение на държавното управление от 2018 година, обвързвано с бъдеща нуклеарна централа „ Белене “. На 29 юни 2018 година Министерският съвет приема въпросното решение № 447, с което на собствен ред се анулира предходно държавно решение - № 250 от 2012 година, което пък анулира Решение № 259 от 2005 година, за установяване на енергиен обект „ Ядрена централа на площадка „ Белене “ като обект с национално значение и за създаване на нуклеарна централа на площадка „ Белене “, за осъществяване на договаряния с евентуални вложители и производители на съоръжение.

С днешното решение на държавното управление се разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме дейности за преустановяване на оповестената от НЕК ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за създаване на АЕЦ „ Белене “ и за известяван на предпочетените претенденти за подаване на обвързващи предложения, с които е подписан контракт за конфиденциалност.

 

България декларира желание за присъединяване в Доверителния фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ на Европейска инвестиционна банка

Със свое решение държавното управление утвърди отчет на министъра на финансите, с който се показва желание пред Европейската капиталова банка (ЕИБ) за присъединяване на България в Доверителния фонд „ Европейски Съюз за Украйна “, основан в границите на Инициативата на Европейска инвестиционна банка „ Европейски Съюз за Украйна “. Приносът на страната е под формата на гаранция в размер на 10 млн. евро. Участието във фонда ще разреши на страната ни да подкрепи косвено възобновяване и реконструкцията на Украйна посредством солидарно гарантиране, дружно с останалите страни членки на Европейски Съюз, на интервенциите на Европейска инвестиционна банка. Това ще е още едно удостоверение за мощната ангажираност на България за подкрепяне възобновяване и икономическото развиване на потърпевшата от военните дейности страна.

Инициативата на Европейска инвестиционна банка „ Европейски Съюз за Украйна “ е основана в отговор на заключенията от съвещанието на Европейският съвет от 15 декември 2022 година В тях Европейският съюз приканва банката да ускори поддръжката си за най-спешните инфраструктурни потребности на Украйна в тясно съдействие с Комисията и интернационалните финансови институции (МФИ). Доверителният фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ има за цел да се ускори поддръжката на Съюза за планове в Украйна посредством допълнение на макро-финансовата помощ, като в същото време се разреши на Европейска инвестиционна банка да продължи да извършва основна роля при разпределяне на финансова поддръжка за Украйна. Фондът ще служи като краткотрайно мостово решение, до момента в който не станат налични по-дългосрочни ограничения на Европейски Съюз. Чрез него ще се финансират както планове в обществения, по този начин и в частния бранш. Основният им фокус ще бъде върху общинската инфраструктура - като учебни заведения и лечебни заведения, транспортни мрежи, уреди за филтриране на вода и отпадни води, потенциал за цифрова и киберсигурност, както и усъвършенстван достъп до финансиране за украинските бизнесмени.

Доверителният фонд се финансира от страните членки на Европейски Съюз. Донори могат да бъдат също Европейската комисия, страни отвън Европейски Съюз, като страни от Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), и частни донори. Приносът е непринуден и може да бъде под формата на парична или непарична (под формата на гаранция) вноска, или композиция от двете.

На 11 юли 2023 година, в границите на Съвет ЕКОФИН, 16 страни от Европейски Съюз са подписали с Европейска инвестиционна банка писма за желание за принос във Фонда. Страните членки, които са оповестили, че ще се включат, са: Белгия, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Испания и Нидерландия. Първоначалните задължения от тези страни възлизат общо на 383,3 млн. евро. Хърватия, Кипър, Дания, Естония и Гърция също са удостоверили поддръжката си и желанието си да дадат вноски във Фонда, като сумите, които ще дават, следва да бъдат финализирани.

 

Одобрен е спомагателен трансфер за Българското национално радио за 2023 година

Правителството утвърди спомагателен трансфер за Българското национално радио за 2023 година в размер на 1 500 000 лева за нарастване на възнагражденията на личния състав, считано от 1 август 2023 година, за осъществяване на функционалността им като народен публичен снабдител на радиоуслуги.

Спецификата в активността на Българското национално радио изисква ангажиране на личен състав с висока подготовка, характерни умения и забележителен професионален опит в публицистиката, звукотехническата и звукозаписна активност, музиката, литературата и други области на културата, касаещи ефирната стратегия, както и специалностите застъпени в развиването и поддържането на цифровите платформи на БНР и артистично-творческия личен състав на музикалните сформира на радиото. Увеличението на възнагражденията на личния състав ще сътвори условия за кадровото обезпечаване на медията, основна мотивация и възприятие за институционална ангажираност на същия.

Средствата по алинея 1 да се обезпечат за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2023 година за осъществяване на политики в област „ Култура и изкуства “ по член 1, алинея 5, т. 6.5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

 

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа за 2023 година

С предвиждането на в допълнение финансиране за 2023 година в размер до 10 754 234 лева ще се обезпечи бюджетен запас, общият размер на който ще разреши да бъдат насърчени общо 18 сдружения, изпълняващи капиталови планове, сертифицирани по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ), на обща стойност към 387.77 млн. лева и предвиждащи откриване на към 2 977 нови работни места.

Чрез нарастване на бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2023 година ще се реализира сполучлива поддръжка на сдруженията, изпълняващи капиталови планове и създаващи значима претовареност - сертифицираните по ЗНИ вложители.

Финансовите тласъци по ЗНИ са предопределени за поощряване на вложенията на локални и непознати предприятия за създаване на нови индустриални мощности и основаване на дълготрайни нови работни места.

 

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на земеделието и храните

Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение спомагателни разноски по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2023 година.

Общата сума на обезпечените средства е в размер до 3 729 395 лв. и ще се употребяват за осъществяване на действия по отбрана от градушки със самолетен прийом над елементи от територията на Република България, които не са предпазени с ракетен прийом. Средствата ще бъдат обезпечени за сметка на разчетените за задачата разноски по централния бюджет за 2023 година

 

Кабинетът отпусна над 6 млн. лв. за работа по четири национални стратегии

Правителството отпусна 6 224 518 лева на общините за 2023 година за финансиране на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието. Средствата са по стратегиите „ Заедно за всяко дете “, „ Без свободен час “, „ Професионално обучение образование “ и „ Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците “.

По стратегия „ Заедно за всяко дете “ ще бъдат изплатени 223 363 лв.. По нея се поддържат екипите за обсег, комплекс от ограничения за всяко дете и възпитаник, които би трябвало да са в градина или учебно заведение, само че не са записани, положителни практики и взаимоотношение с родителите, както и работа с възпитаници в риск взаимно с техните родители или настойници.

Предвидени са също 4 821 119 лева за хонорари на заместващи учители в детските градини и учебните заведения по стратегия „ Без свободен час “ за интервала 1 ноември 2022 година - 30 юни 2023 година В резултат на обезпеченото заменяне е реализирана непрекъснатост на образователния развой и осъществяване на учебните образователни проекти и програмни системи.

За Националната стратегия „ Професионално обучение и образование “ се дават 303 434 лв. на 7 общински професионални гимназии и междинни учебни заведения. С тези средства те ще могат да платят предплатено 65% от цената на бюджетното финансиране на утвърдени планове за осъвременяване на материалната база в сходство с условията на пазара на труда.

876 602 лв. се превеждат за планове по програмата „ Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците “. Те са за 47 центрове за работа с деца в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта и астрономически обсерватории и планетариуми, за Националния замък на децата и за специфичните учебни заведения за образование и поддръжка на възпитаници със сензорни увреждания (за обзавеждане на кабинет, съоръжение, консумативи, литература и материали за работа).

 

Отпускат се 18 млн. лв. за покриване на преходните останки на държавните учебни заведения

Правителството отпусна 18 000 000 лв. в допълнение за покриване на преходните останки на държавните учебни заведения. Те включват целеви средства за осъществяване на национални стратегии за развиване на образованието, финансови разноски, както и останки от средства за прехрана на дейностите за образование и образование на деца и възпитаници и за подкрепяне на равния достъп и поддръжка за личностно развиване.

От тях 11 122 059 лева са за учебните заведения към Министерството на образованието и науката, 5 878 160 лева са тези към Министерството на културата и 999 781 лева за Министерството на младежта и спорта.

Средствата за възобновяване на преходните останки са заложени в държавния бюджет.

 

Одобряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 година

С Постановлението се утвърждават спомагателни разноски, в размер до 5 000 000 лева, по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 година за финансово застраховане на ръководството на инженерно оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница.

 

Правителството утвърди изплащането на 2 000 евро общо обезщетение след показване на едностранна декларация по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Българското държавно управление утвърди едностранната декларация, с която би трябвало да се изплати обезщетение от 2 000 евро по тъжба пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за нарушаване на правото на жалбоподателите на ценене на персоналния и фамилния живот и правото на ефикасни правни средства за отбрана заради осъществени процесуално- следствени дейности по претършуване и изземване.

На 22 април 2016 година в жилището на жалбоподателите, два гаража и паркираните вътре коли, са осъществени претърсвания и изземвания по отношение на досъдебно произвеждане за правене на неистинен парични знаци. С разпоредби от 23 април 2016 година на окръжния съд извършените процесуално-следствени дейности са утвърдени, като след запознаване с изложените в настояванията съображения, съдията се е лимитирал само до оповестяване на обстановката за неотложна, според член 161, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, без да бъде направена действителна следваща инспекция на законността и нуждата от тези следствени дейности. Жалбоподателите не са разполагали с вътрешноправно средство за отбрана против описаните дейности.

Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по делата Говедарски против България (жалба № 34957/12) и Стоянови против България (жалба № 55388/10), в които по сходни проблеми са открити нарушавания на член 8 и член 13 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, както и делото „ Посевини против България “ (жалба № 63638/14), в което е открито нарушаване на член 13 от Конвенцията, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 37 от Конвенцията.

 

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет учреди безсрочно лимитирано вещно право - сервитут, върху част от аграрен парцел - обществена държавна благосъстоятелност, в интерес на „ Слънчев свят 2010 “ ООД, гр. Пловдив. Засегнатия парцел от сервитута се намират в с. Ковачите, община Сливен, област Сливен. Сервитута се учредява за пробутване на електрически кабел 20 kV. Решението е в сходство със Закона за държавната благосъстоятелност, който разрешава да се учредяват лимитирани вещни права, когато това е належащо за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура или когато друго техническо решение е стопански нецелесъобразно.

С друго решение държавното управление даде безплатно за ръководство на Висшия правосъден съвет, за потребностите на Върховния административен съд, част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той съставлява две пространства, всяко от тях с повърхност по 22 кв. м, в град София, регион „ Възраждане “, пл. „ Света Неделя “ № 6, постройка 3, ет. 4. Досега частта от парцела е била в ръководство на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

По решение на Министерския съвет на представляващия Висшия правосъден съвет се разпорежда да подписа контракт в интерес на страната за покупка на терен с повърхност 963 кв. м. Той се намира на ул. „ Ал. Стамболийски “ № 1 в гр. Нова Загора. Изградените върху него здания - обществена държавна благосъстоятелност са в ръководство на Висшия правосъден съвет за потребностите на районния съд в гр. Нова Загора. Поземленият парцел ще бъде употребен за осъществяване на планове за преустрояване на постройката на Районен съд - Нова Загора и планиране на пристройка „ Външно стълбище “ към нея, както и за присъединение на постройката на съда към газоразпределителната мрежа посредством създаване на площадков газопровод.

Столична община получава собствеността върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, в гр. София, регион „ Оборище “, бул. „ Ситняково “ № 50, бл. 2, вх. Б, ет. 1, който съставлява независим обект в постройка, със застроена повърхност 142,64 кв. м и прилежаща тераса с повърхност 53,76 кв. м, дружно с идеални елементи от общите елементи на постройката и правото на градеж върху мястото. Столична община ще употребява парцела за откриване на общинска детска ясла за по-добро обслужване на жителите на регион „ Оборище “. Имотът, ръководен все още от регионалния шеф на област София, е с отпаднала нужда за регионалната администрация.

Общинска администрация - Самоков получава собствеността върху постройката на някогашния Гарнизонен боен стол в гр. Самоков, който е със застроена повърхност 393 кв. м. Той ще бъде употребен за основаване на обект за публично обслужване, представляващ общинска „ Кухня “ за подготвяне на храна за потребителите на обществената услуга „ Домашен обществен патронаж “, деца и възпитаници в звената на бюджетна прехрана към общината, както и за обществено слабото население от града и селата на територията на община Самоков. Сградата ще се употребява и ръководи от община Самоков с неикономическа цел, само за задачите на обществената услуга. Предвижда се ангажимент на регионалния шеф н Софийска област да създаде механизъм за надзор, посредством който да реализира периодически инспекции за осъществяване на изискванията, при които се трансферира парцелът.

Поради отпаднала нужда по решение на Министерския съвет от Агенцията по геодезия, картография и кадастър се лишава ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност и се дава на Регионалната дирекция по горите - Кюстендил. Имотът се намира на пл. „ Свобода “ № 1 в гр. Дупница и съставлява независим обект с повърхност 54 кв. м на третия етаж в постройка № 1.

Областната дирекция „ Земеделие “ - Добрич получава ръководството върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Частта от парцела съставлява стая № 107, намираща се на втория етаж в административна постройка №2 на ул. „ Независимост “ №5 в гр. Добрич. Стаята ще се употребява за работни срещи, осъществяване на дребни тръжни процедури или други срещи, с което ще се усъвършенства активността на администрацията.

С решение на държавното управление се афишира част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за частна държавна благосъстоятелност. Същият е с предоставени права за ръководство на Министерството на вътрешните работи (МВР). Обектът е със застроена повърхност от 373 кв. м на един етаж с предопределение: постройка за публично хранене - кухненски блок със трапезария. Към днешна дата парцелът не се употребява по предопределение, защото е неспособен и рисков за прилагане, съществува заплаха от самосрутване. Сградата е с отпаднала нужда за Министерство на вътрешните работи и е престанала да има качеството на парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Сградата ще бъде отстранена по реда на Закона за устройство на територията, като нужните средства ще бъдат обезпечени за сметка на Министерство на вътрешните работи.

Правителството афишира част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира на бул. „ Александър Малинов “ № 82 в регион „ Младост “, град София и съставлява едноетажна постройка със застроена повърхност 104 кв. м. С решението на Министерския съвет се дава единодушие Министерството на вътрешните работи да отстрани постройката за своя сметка при съблюдаване на условията на Закона за устройството на територията. На терена ще бъде построен комплекс за потребностите на дирекция „ Български документи за идентичност “ към Министерство на вътрешните работи. Той ще включва персонализационен център за централизирана система за персонализиране на българските персонални документи, офис за административно обслужване на жители, обекти на отвесна планировка за обезпечаване на пешеходна и транспортна досегаемост от постройките и други уреди.

 

Правителството предложи на Народно събрание да ратифицира изменение на Учредителния контракт на МБВР

Със свое решение държавното управление предложи на Народното събрание да ратифицира признатото с Решение № 696 на Управителния съвет на Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) от 10 юли 2023 година изменение на член III, Раздел 3 от Учредителния контракт на Банката. Решението на интернационалната финансова институция е обвързвано със изтриване на този член, което ще разреши повишението на потенциала й за кредитиране, за разрастване на цялостния й финансов капацитет при реализиране на нейните цели за развиване и превъзмогване на световните рецесии.

Предложеното изменение е част от промените на световната финансова архитектура и в подтекста на процесите на преструктуриране на многостранните банки за развиване, свързани с ограничения за институционални промени на задачата и визията им, модела на опериране и усъвършенстване на финансовия им потенциал с оглед по- дейно адресиране на световните провокации и последствията от множеството рецесии през последните години.

Международната банка за възобновяване и развиване е главната организация от Групата на Световната банка, в която България членува от 1990 година

 

За ратификация са препоръчани Измененията на текста на Протокола за устойчивите органични замърсители и на Анекси I, II, Ш, IV, VI и VHI, и Изменения на Анекси I и II

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Измененията на текста на Протокола за устойчивите органични замърсители и на Анекси I, II, III, IV, VI и VIII, и Изменения на Анекси I и II, признати в Женева на 18 декември 2009г.

Конвенцията от 1979г. за трансграничното замърсяване на въздуха на далечни дистанции, формирана в Женева на 13 ноември 1979г. (Конвенцията) е подписана под егидата на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените народи, е главната международноправна рамка, регламентираща съдействието и ограниченията за ограничение и последователно понижаване и попречване на замърсяването на въздуха и неподходящите му последици за човешкото здраве и околната среда, със специфичен акцент върху трансграничното замърсяване на въздуха на далечни дистанции.

Към днешна дата действието на Конвенцията е разширено с осем протокола, включително и Протокола за устойчивите органични замърсители. Този протокол, в това число актуалното изменение води до ограничение и попречване на разпространяването на нездравословните излъчвания от устойчивите органични замърсители в атмосферния въздух и като разследване обезпечаване на високо равнище на отбрана на човешкото здраве и околната среда от тяхното влияние.

Ратифицирането на промените на Протокола за устойчивите органични замърсители от Република България ще бъде акт на осъществяване на общата външна политика на Европейския съюз в тази област.

 

За ратификация са препоръчани Изменения на текста на Протокола за тежки метали от 1998г. и на Анексите към него, разнообразни от Ш и VII

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Изменения на текста на Протокола за тежки метали от 1998г. и на Анексите към него, разнообразни от III и VII, признати в Женева на 13 декември 2012г.

Конвенцията за трансграничното замърсяване на въздуха на далечни дистанции е главната международноправна рамка, регламентираща съдействието, ограниченията за ограничение, последователно понижаване и попречване на замърсяването на въздуха, и неподходящите му последици за човешкото здраве и околната среда, със специфичен акцент върху трансграничното замърсяване на въздуха на далечни дистанции.

Към днешна дата действието на Конвенцията е разширено с осем протокола, включително и Протокола за тежки метали. Този протокол, в това число актуалното изменение има за цел да понижи излъчванията на кадмий, олово и живак от промишлени източници (промишленост за желязо, стомана и цветни метали), горивни процеси (производство на електрическа енергия, авто транспорт) и изгаряне на боклуци.

Ратифицирането на Изменения на текста на Протокола за тежки метали от 1998г. и на Анексите към него, разнообразни от III и VII, признати в Женева на 13 декември 2012г. от Република България е акт на осъществяване на общата външна политика на Европейския съюз в тази област.

 

Одобрен е план на Споразумение за даване на доброволна целева вноска сред Министерството на правораздаването и Съвета на Европа

Правителството утвърди план на Споразумение за даване на доброволна целева вноска сред Министерството на правораздаването и Съвета на Европа. Целта на Споразумението е да се поддържа активността на Съвета на Европа (СЕ) посредством непринуден финансов принос в размер на 20 000 евро, възложен за активността по понижаване на натрупването на добре обосновани тъжби пред Европейския съд по правата на индивида и в интерес на Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия) за поощряване на активността й в поддръжка на демократичните институции, зачитащи върховенството на закона и правата на индивида 2024-2028 година

Предоставянето на доброволна целева вноска за съдебна експертиза ще има удобен резултат върху съдействието сред Министерството на правораздаването и съдебна експертиза, върху имиджа на България в организацията и ще затвърди самодейната позиция на страната ни за отстояване на правилата и полезностите на съдебна експертиза като народна власт, господство на правото и правата на индивида, а по този начин също ще спомогне и за повишение на доверието към България в интернационален проект.

Споразумението се финансира със средства от бюджета на Министерството на правораздаването за 2023 година, като осъществяването на съглашението не визира общата бюджетна рамка и не изисква в допълнение финансиране.

 

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което ще се организира на 16 октомври 2023 година в Люксембург.

Очаква се министрите да реализират общ метод по две законодателни оферти, въз основата на който Съветът да стартира договаряния с Европейския парламент с оглед реализиране на съглашение.

Предложената проверка на Директивата по отношение на пречистването на градските отпадъчни води уголемява нейния обсег и изисква страните членки да изготвят интегрирани проекти за понижаване на замърсяването, дължащо се на дъждовни води. Въведена е обвързваща цел за енергийна индиферентност за бранша за филтриране на градските отпадъчни води, която би трябвало да бъде реализирана във всяка страна членка до 2040 година, дружно с междинни цели през 2030 година и 2035 година

Предвижда се министрите да реализират единодушие и за изменение на стандартите за излъчванията на СО2 от тежкотоварни транспортни средства. Целта на регламента е да се понижат излъчванията и да се способства за прекосяване към подвижност с нулеви излъчвания в по-широкия подтекст на нарасналите упоритости на Европейския съюз в региона на климата.

Съветът ще одобри изводи, изразяващи главните детайли на преговорната позиция на Европейския съюз за 28-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, която ще се организира през декември тази година в Дубай.

Предвижда се делегациите да одобрят представянето от Европейския съюз на обновен национално избран принос към Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата. Национално избраният принос е обвързван с напъните, положени от всяка страна, за понижаване на националните излъчвания и адаптиране към изменението на климата.

 

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт, част „ Младеж “

Министерският съвет утвърди отчета на министъра на младежта и спорта за резултати от присъединяване на Република България в неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт (част „ Младеж “), извършено на 18.09.2023 година в гр. Сарагоса, Кралство Испания.

Министрите на младежта участваха в политически спор на тематика „ Как да ангажираме Европа с нейната юноша? Образование, права и богатство на младежите “.

Република България посочи, че работи самодейно за слагането на младежите и младежките организации в центъра на създаването на обществените политики на национално равнище посредством даване на разнообразни формати за тяхното ангажиране. Чрез финансиране на планове в разнообразни посоки по национални стратегии за младежта държавното управление способства за повишението на присъединяване на младежите в демократичните процеси.

Министрите се съгласиха, че включването на младежите в процесите на взимане на решения носи изгоди, както за самите тях, по този начин и за обществото. Те се сплотиха към тезата, че би трябвало да бъдат предоставяни ефикасни механизми за присъединяване, както на национално, по този начин и на европейско ниво.

 

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 18 септември в Брюксел.

Министрите на страните членки на Европейски Съюз разискаха селскостопанските аспекти на предлагането за инструкция по отношение на поддържането на положителното положение на почвите, отнасящи се до тяхното запазване, устойчивото им ръководство и възстановителните процеси при тях. Посочено бе, че е належащо да се вземат поради географските особености на обособените страни и обвързваните с климата характерности.

Комисията показа и информация, обвързвана с търговски въпроси в региона на земеделието. По тази тематика министрите показаха, че при импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни е належащо да бъдат спазвани високите стандарти, прилагани на територията на Европейски Съюз, в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия.

Проведен беше спор по отношение на дълготрайната визия за развиването на селските региони на Европейския съюз, като бяха изложени съществени политически насоки, както и оферти за подобаващи дейности. От Европейската комисия показаха, че селските региони имат решаващо значение за благосъстоянието на жителите на Съюза и като цяло за действието на обществото. Подчертана беше ролята и на Местните инициативни групи, както и нуждата да се подхващат дейности за повече вложения в тези райони.

 

„ Аидалес 21 “ АД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Дупката “

„ Аидалес 21 “ АД, гр. Хасково, ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Дупката ", ситуирана в землището на с. Кобилино, община Ивайловград. Това е регламентирано в решен
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР