Министерски съвет прие днес ключови изменения в производството по несъстоятелност.

...
Министерски съвет прие днес ключови изменения в производството по несъстоятелност.
Коментари Харесай

МС прие ключови изменения в производството по несъстоятелност

Министерски съвет одобри през днешния ден основни промени в производството по неплатежоспособност.

Промените идват след препоръчани от Министерство на правораздаването промени и допълнения на Търговския закон за рационализиране на производството по неплатежоспособност и разширение на неговото приложно поле. За задачата бяха регистрирани редица недостатъци в производствата по неплатежоспособност – огромна дълготрайност, ниска успеваемост, високи разходи, рядко изцяло угаждане на кредиторите. Промените са ориентирани към възстановяване успеваемостта на правната рамка на несъстоятелността – реализиране на експедитивност, понижаване на правосъдните такси по отменителните искове, повишение на успеваемостта при осребряване на имуществото, ограничение на недобросъвестното държание на страните, възстановяване на активността на синдиците и други.

Внасят се промени в производството по стабилизация според условията на Директива (ЕС) 2019/1023 за преструктурирането и несъстоятелността. Производството по стабилизация основава опция за попречване на несъстоятелността на търговец, който е в риск от несъстоятелност, посредством преструктуриране на неговото дружество и продължение на активността по утвърден от кредиторите и съда проект за стабилизация. Измененията вкарват ясни правила за опазване на независимата активност, за правене и одобрение на проекта, гаранции за осъществяването и за приемане на нужното финансиране.

Съществена оригиналност е въвеждането на произвеждане по неплатежоспособност и стабилизация и за бизнесмените – физическите лица, които упражняват стопанска активност, поминък или свободна специалност, чиято активност не се води по търговски метод. Поради сходствата в активността на бизнесмените и едноличните търговци, законът планува към този момент одобрените правни институти на несъстоятелността и стабилизацията за търговците да се ползват и към бизнесмените. За първи път се урежда опцията за опрощаване на отговорностите на физическо лице – едноличен търговец или бизнесмен, след разкриване на производството по неплатежоспособност. Т.нар. „ погасяване на отговорности “ води до отпадане на рестриктивните мерки и възбраните за практикуване на комерсиална активност, стопанска активност, поминък или свободна специалност отсега нататък.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР