Министерски съвет одобри промени в НПК, с които се създава

...
Министерски съвет одобри промени в НПК, с които се създава
Коментари Харесай

МС одобри механизъм за разследване на главния прокурор

Министерски съвет утвърди промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които се основава нова глава с название " Особени правила за разглеждане на каузи за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или против негов заместител ". Това стана ясно от брифинг на правосъдния министър Крум Зарков в Министерски съвет.

Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор, акцентира той. Този механизъм планува углавен арбитър от Върховен касационен съд, от апелативен или областен арбитър, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има нужда от това, разясни Зарков. Този прокурор ще се назначава във Върховен касационен съд и ще се дефинира на инцидентен принцип от лист с прокурори, авансово утвърден от наказателната гилдия на Върховен касационен съд.

Въвежда се механизъм за надзор върху този проверяващ прокурор. Предвиждат се и ограничения за повишение на отчетността на основния прокурор, за чието премахване или избор ще са достатъчни  13 гласа от пленума на Висш съдебен съвет , до момента в който в момента трябват 17. Същото ще се отнася и за висшите съдии. С тези ограничения отговаряме на европейските условия, анонсира Крум Зарков.
 Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони
Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори Българска социалистическа партия ще е още веднъж надолу, съгласно социалиста
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР